bocuse-aflevering-big-5

Bocuse d'Or: Aflevering 5 - de kansen

Peter, heb jij ergens een voordeel tegenover je concurrenten van de Europese finale Bocuse d’Or?

“Ik werk altijd heel gestructureerd. Alles wat kan voorbereid zijn, zal voorbereid zijn. Basisfonds en gekuiste producten, dat is waarvan we vertrekken. Wel, ik zorg ervoor dat die 105% in orde zijn: gewikt, gewogen, gelabeld, ik voorzie lijstjes ... Ik leer daarin trouwens nog altijd bij. Zo hadden we op de finale in Gent een systeem met een iPad die onze tijd keurig indeelde, onze keuken-gps, zeg maar. Dat was een initiatief van mijn commis Niels Dedier. Als ‘oude garde’ – ik zit nu twintig jaar in het vak – kun je van de volgende generatie bijleren en dat doe ik dan ook. Hoe beter voorbereid je aan de wedstrijd begint, hoe meer je je kunt concentreren op dat wat verschil kan maken. Trouwens, dat ik het als chef bij een top cateringbedrijf wel gewend ben om op verplaatsing te werken, is wellicht ook een plus voor mij.”

En nadelen als Belgische kandidaat, zijn die er ook?

“Het nadeel dat wij Belgen hebben, is zeker de beperkte omkadering. Pas op, de vzw Bocuse d’Or doet ongelofelijk werk, zeker als je weet dat al die mensen het voor de eer doen. Maar de budgetten die de landen uit het noorden hier tegenaan gooien ... Het is een beetje zoals AA Gent tegen de rest van de Champions League: op een bepaald moment speelt niet alleen talent en training maar ook geld een rol. Ik stond al in de Europese finale in Stockholm in 2014. Ik heb toen twee maanden onbetaald verlof genomen om te trainen. Als je zes maanden betaald krijgt om exact dat te doen, dan heb je een voordeel, da’s duidelijk. Die landen die zwaar investeren in Bocuse d’Or zien dat als een investering in toerisme: toprestaurants trekken volk. Het is jammer dat dat hier niet kan.” 


Bocuse d'Or: Aflevering 2 - de uitdaging

Lees meer over de uitdaging achter deze prestigieuze wedstrijd en hoe de wedstrijd verloopt.

bocuse d'or

Bocuse d'Or: Aflevering 4 - de producten

Lees meer over de uitdaging achter deze prestigieuze wedstrijd en hoe de wedstrijd verloopt. Thema van deze aflevering: de producten.

bocuse d'or

Bocuse d'Or: Aflevering 3 - de prestatie

Als hoofdsponsor volgen wij de voorbereidingen naar de Europese finale van 11-12 mei 2016 in Budapest, Hongarije uiteraard op de voet.

bocuse d'or

Bocuse d'Or: Aflevering 1 - de voorbereiding

Metro is al jaren hoofdsponsor van de internationale culinaire wedstrijd voor topchefs Bocuse d’Or. Voor chef Peter Aesaert zal het de tweede keer zijn dat hij België mag vertegenwoordigen op de Europese finale, na winst op de nationale finale vorig najaar. Never change a winning team! Als hoofdsponsor volgen wij de voorbereidingen naar de Europese finale van 11-12 mei 2016 in Budapest, Hongarije uiteraard op de voet. Je kan via ons meevolgen, alsof je er zelf bij bent.

bocuse d'or