rosé wijn

Deze zomer herontdekken je klanten de roséwijn

Naast witte wijn is roséwijn een van de lekkerste verfrissende drankjes die je op een zomers terras kunt bestellen. Of het einde van het gin-tonictijdperk in zicht is, weten we niet zeker. Dat de rosé wijn terug is van nooit echt weggeweest, staat dan weer als een paal boven water. Hoe je kunt weten welke roséwijn goed is en waarmee je hem het beste combineert? Dat leggen we hieronder uit.

Frankrijk, land van topwijnen

Het hoeft niet te verbazen dat in Frankrijk veel roséwijn geproduceerd wordt. Franse wijnen zijn nu eenmaal niet weg te denken uit het assortiment Europese (top)wijnen. Kies voor een rosé uit de Provence als je een wijn zoekt die fruitig en zacht is, en die je als aperitief kunt drinken, maar ook bij de maaltijd.

Roséwijnen uit de Mourvèdre zijn doorgaans wat voller en krachtiger van smaak, en passen perfect bij een mediterrane maaltijd: gegrild lamsvlees op de barbecue, of pitavlees met fetakaas en een pittige olijventapenade zijn de perfecte metgezellen van deze roséwijn.

Aperitiefhapjes en rosé

Roséwijn is onlosmakelijk verbonden met de zomer, en dus ook met heerlijke aperitiefmomenten op een zonnig terras. Niets zo aangenaam als je neervlijen op je terrasstoel na een drukke dag en genieten van een glaasje frisse roséwijn. Bij zo’n zomers aperitief horen uiteraard ook hapjes. Enkele suggesties die lekker combineren met een zachte rosé:

  • Een bordje kwaliteitscharcuterie: serrano, bresaola, parma, mortadella, ...
  • Een assortiment jonge kazen of kazen met kruiden
  • Lichte vishapjes
  • Italiaanse gedroogde worst

Roséwijnen uit de wereld

Heb je zin in iets anders dan Franse wijnen? Dan zijn er nog tal van lekkere roséwijnen uit de rest van de wereld. Zo leveren Spanje,Portugal, Australië en Californië meer dan respectabele roséwijnen af. Let op de druivensoort om te weten te komen met welke gerechten je een rosé het best combineert. Een rosé van de shirazdruif leunt bijvoorbeeld dichter aan bij rode dan bij witte wijn, en kun je serveren bij pittige gerechten, zoals pizza peperoni of chili con carne.

De zinfandeldruif is dan weer licht zoetig en fris, wat deze roséwijn de ideale begeleider maakt van een gerecht uit de lichte, Thaise keuken. En met een rioja kies je tot slot voor een trefzekere, kruidige rosé die je ook bij vleesgerechten kunt serveren.