Het digestief als ideale afsluiter

Digestieven: Welke soorten zijn er en waar komen ze vandaan?

Wat is er heerlijker dan een digestief als afsluiter van een uitgebreide maaltijd? Een digestief kan perfect tijdens, na of in de plaats van het dessert. Zo kan zelfs wie geen dessert wenst toch gezellig blijven natafelen.

Klassieke digestieven

Zoals het aperitief de eetlust hoort te stimuleren, bevordert het digestief de spijsvertering. Klassieke digestieven worden puur gedronken, al dan niet met ijs, en kunnen prima vergezeld worden van een koffietje. Er zijn enorm veel soorten digestieven, hier even een kleine onderverdeling…

Digestieven op vruchtenbasis

Razend populair en gemakkelijk te drinken, zijn de digestieven op basis van vruchten. De immer sterke Calvados die op basis van appelen wordt gemaakt, de zoete citroensmaak van Limoncello en de aangename amandelsmaak van Amaretto mogen zeker niet ontbreken op de digestievenkaart. Maar ook ander likeuren kunnen prima dienst doen als digestief. Sommige zaken maken van een gratis digestief, vaak bij het overhandigen van de rekening, hun handelsmerk.

Cognac, Armagnac en Grappa zijn de meest populaire digestieven op druivenbasis.

Digestieven op basis van graan

De populairste digestief op basis van graan is ongetwijfeld Whisky, maar ook jenever kan perfect dienen als digestief.

Digestieven volgens oorsprong

Verschillende dranken kunnen dienst doen als digestief. Dessertwijnen zijn zoetere wijnen die als (of bij) het dessert gedronken worden, maar niet als digestief beschouwd worden. Ze zijn aangenaam om te drinken maar bevorderen de spijsvertering niet. De meest populaire digestieven komen uit Italië, Frankrijk en Schotland.

De Italiaanse digestieven behoren tot de populairste van de wereld. Enkele voorbeelden:

  • Limoncello
  • Amaretto
  • Sambuca
  • Grappa
De Franse digestieven. Net als in Italië hebben de verschillende dorpjes vaak hun eigen digestieven of eau de vie. Een greep uit de populairste:

  • Cognac
  • Armagnac
  • Calvados
  • Cointreau
Dankzij Ierland hebben we Baileys en tegenwoordig maken verschillende landen hun eigen Whisky. Jenever vindt zijn oorsprong in onze streken.

Glazen voor digestieven

cognacglasNatafelen is voor velen een beleving. Net als klassewijn met klasse hoort te worden uitgeschonken, is het glas een belangrijk aspect bij de presentatie van een digestief. Niet elke drank komt tot zijn recht in hetzelfde glas. De glazen op een rijtje.

Het cognacglas

Het typische Cognacglas wordt doorgaans voor meer gebruikt dan enkel cognac. Toch zal iedereen weten waarover u het heeft als het over een ‘cognacglas’ heeft.

Het whiskyglas

Whisky wordt meestal in een recht glas geserveerd met een dikke bodem.

Shotglaasjes

Sambuca en jenevers worden vaak in shotglaasjes opgediend.

Grappa glas

Grappa, maar ook Sambuca of jenevers kunnen perfect in deze glaasjes geschonken worden.


Sterke drank: voltreffer op je drankenkaart

Sterke drank is sinds oudsher een van de meest verkochte alcoholische dranken. De smaak en pittigheid van sterkedrank spreekt mensen erg aan. Er zijn heel wat soorten sterkedrank die vlot over de toonbank gaan, zowel in supermarkten als bij de kruidenier om de hoek. Maar ook in cafés en restaurants wordt er veel sterke drank geconsumeerd. En dat is niet verwonderlijk: sterkedranken zijn er in overvloed en je kunt ze bij allerlei gelegenheden drinken.

sterke drank alcoholische dranken sterke dranken