Gegratineerde oesters als feestelijk voorgerecht.

Gegratineerde oesters, een feestelijk voorgerecht

Twee soorten oesters

Oesters worden onderverdeeld in twee grote families: holle en platte oesters. De holle exemplaren worden ook wel eens creuses genoemd en komen het vaakst voor omdat ze relatief makkelijk in grote hoeveelheden gekweekt kunnen worden. Ze hebben hun oorsprong in Japan, maar worden tegenwoordig volop geproduceerd in Europa. Na drie jaar zijn de creuses geschikt voor consumptie. Je herkent ze aan hun bolle, ronde vorm. In de winkel liggen ze meestal klaar in vierkante mandjes.

De platte oesters zijn wat exclusiever. Omdat ze vatbaarder zijn voor ziekten zijn platte oesters moeilijker te kweken en pas na 5 tot 6 jaar klaar voor consumptie. Het oestervlees smaakt ook verfijnder, vandaar dat de platte exemplaren duurder zijn dan de holle. Ze worden meestal verpakt in een rond mandje, en hun grootte wordt uitgedrukt in nullen (1/0 voor de kleinste en 6/0 voor de grootste).

Oesters bewaren

Het heeft een reden dat oesters in een mandje aangeleverd worden in de winkel. De beste manier om oesters thuis te bewaren is namelijk om ze in het mandje in de koelkast te zetten en er een handdoek over te leggen. Zo zijn ze ongeveer een week lang houdbaar. Let wel op de houdbaarheidsdatum: eet in geen geval oesters die hun houdbaarheidsdatum overschreden hebben.

Oesters openen

Het gevreesde moment bij het aperitief: wie gaat de oesters openen? Velen schrikken ervoor terug omdat oesters stug zijn, en soms moeilijk te openen. Toch lukt het makkelijk, wanneer je je voorzorgen neemt.

  • Leg oester in een handdoek op je ene hand, met de bolle kant naar beneden.
  • Zorg ervoor dat je hand volledig bedekt is met de handdoek.
  • Gebruik een oestermes om de sluitspier van de oester open te wrikken. Dit kan moeizaam gaan, dus is het heel belangrijk om je handen te beschermen (met de handdoek, of zelfs een paar bouwvakkershandschoenen).
  • Verwijder het gruis uit de schelp en laat het vocht er uitlopen.
  • Maak het oestervlees los, zodat de oesters makkelijk rechtstreeks uit de schelp gegeten kunnen worden.
  • Open nog meer oesters, want oefening baart kunst!

Gegratineerde oesters

Natuurlijk kun je de oesters in hun pure, rauwe vorm eten: heerlijk met een beetje citroensap erover, en een draai van de pepermolen. Maar wist je dat je oesters ook kunt pocheren, of gratineren in de oven? Als je je gasten écht wil verrassen met een feestelijk voorgerecht, probeer dan ons recept voor gegratineerde oesters met champagneschuim.

Oesters met savooi, gorgonzolasaus en knapperig broodkruim

Oesters hebben een rijk zintuiglijk palet. Daarom lenen ze zich uitstekend voor foodpairing en kun je ze mooi met andere smaken laten contrasteren. Met kool, bijvoorbeeld, een groente die momenteel heel erg ‘in’ is. De knapperigheid en subtiele bittere smaak van kool laten de dominante jodiumtoets van de oester perfect tot zijn recht komen. Het bewijs: dit lekkere receptje.

oesters eten recepten

Gegratineerde oesters met champagneschuim

Tijdens de feestdagen mag je al eens een decadent gerecht op tafel toveren. Wat dacht je van oesters en champagne? Niet in de klassieke vorm, maar wel in een feestelijk voorgerecht dat beide klassiekers doeltreffend combineert.

oesters eten gegratineerde oesters recepten