champagne serveren

Champagne serveren om het jaar feestelijk in te knallen

Serveer champagne op de juiste temperatuur

champagne serverenKwaliteitschampagne moet je serveren zoals het hoort, en dat begint bij de juiste temperatuur. Die ligt tussen de 6 en 8 graden Celsius. Leg je fles dus ruim tevoren in de koelkast, zodat hij heerlijk fris gekoeld is tegen de tijd dat je hem serveert. Het is altijd de champagne zelf die gekoeld moet zijn, niet het glas. Voorgekoelde glazen gaan niet samen met champagne!

Tip: ben je vergeten de champagne koel te leggen? Zet de fles dan in een ijsemmer gevuld met ijsblokjes, ijskoud water en een flinke schep zout. Draai de fles een paar keer langzaam rond, en binnen het halfuur is je champagne gekoeld zoals het hoort.

Champagne in het juiste glas

De platte champagnecoupe van weleer ziet er misschien stijlvol retro uit, maar het is het slechtst denkbare glas om champagne in te schenken. Door de brede opening zal de champagne zijn bubbels snel verliezen. Je schenkt de champagne beter in een smalle flute, of in een tulpglas. De echte champagnekenner geeft de voorkeur aan het tulpglas – een flute die in het midden wat breder uitdijt, maar aan de bovenkant eveneens smal is.

Het spreekt voor zich dat je glazen schoongemaakt moeten zijn en vrij van alle restsporen van afwasmiddel.

Uitschenken in stijl

Om champagne uit te schenken, houd je je duim in de holle bodem en plaats je je vingers rond de onderkant van de fles. Gebruik eventueel een handddoek om te voorkomen dat je met je hand de champagne opwarmt. Giet een glas nooit tot aan de rand vol, maar stop halverwege. Zo verdwijnen de bubbels niet en wordt de champagne niet warm in het glas.

Champagne laten knallen? Liever niet

De kurk van de fles laten knallen is natuurlijk een feestelijke geste, maar helaas niet goed voor de champagne. Door de plotse knal zakt de druk meteen in de fles. Je doet er beter aan om de kurk in je hand te nemen, en de fles zachtjes rond te draaien – niet andersom!

Cadeautip nodig?

Ben je nog op zoek naar een origineel en luxueus cadeau? Een magnumfles champagne van uitstekende kwaliteit valt ongetwijfeld bij iedereen in de smaak.