Ontdek de Japanse paddenstoelen en gebruik ze in een recept!

Japanse paddenstoelen veroveren de wereld(keuken)

De Japanse paddenstoel: gezond, kruidig en lekker

In hun zoektocht naar gezonde en verfijnde voeding stootten de topchefs van alle uithoeken van de wereld al snel op de Aziatische paddenstoelen. Ze bevatten nauwelijks vet, maar des te meer vitaminen en vezels. In Japan, Korea, China en Thailand kent men al langer de helende werking van shiitakes, enoki’s en consorten, maar nu lijkt ook de westerse wereld de Aziatische champignon te ontdekken.

De bekendste Japanse paddenstoelen zijn:

Shiitake: allrounder van de Aziatische keuken

Een echte allrounder die vandaag zowat overal ter wereld wordt gekweekt (onder andere in Nederland). Gedroogd of vers, deze lekkernij leunt qua smaak aan bij wilde paddenstoelen. Jonge exemplaren hebben witte kieuwen (onder de hoed), volwassen shiitakes herken je aan hun bruin-gele kieuwen.

2. Enoki: knapperig en zacht

De enoki is na de shiitake de meest gekweekte paddenstoel van Japan. Je herkent hem aan zijn mooie witte steel en hoed. Zijn milde smaak en fruitige geur maakt hem tot ideale lekkernij om rauw te eten of als garnituur bij een slaatje.

Wist je trouwens dat de enoki als eerste champignon ter wereld de ruimte is ingestuurd? Dat gebeurde in 1993 in het kader van een wetenschappelijk experiment.

3. Shimeji: stevige smaakmaker

Zijn pittige nootsmaak maakt deze champignon tot ideale smaakmaker in wildgerechten. Ze worden verkocht in een bruine en een witte versie, die qua smaak weinig verschillen. De shimeji blijft ook na bereiding stevig qua textuur.

Japanse paddenstoelen in de wok met pak choi

Wil je zelf de Aziatische paddenstoel ontdekken? Dan is dit recept alvast een goed begin.

Ingrediënten (voor 6 personen):

1 kg Aziatische paddenstoelen (shiitake, shimeji, …), 500 g pak choi, 1 rode ui, 2 teentjes fijngehakt knoflook, 1 fijngehakte Spaanse peper, 1 fijngehakte gemberwortel, 2 eetlepels honing, 1 rode paprika, 2 wortelen, 200 ml groentebouillon, 100 ml rijstwijn, 60 ml sojasaus, 2 eetlepels sesamzaad, zout, peper, arachideolie

Tip: serveer met noedels! 

Bereiding:

  • Maak de paddenstoelen schoon en snij in stukken. Hak de pak choi in twee of vier stukken (afhankelijk van de grootte), snij de chilipeper, paprika, ui en wortelen in fijne reepjes.
  • Schroei de paddenstoelen in de wok met een beetje arachideolie en voeg de ui, het knoflook en de chilipeper toe.
  • Voeg nu ook de wortelen en paprika toe en laat kort bakken. De pak choi mag er nu ook bij, evenals de rijstwijn, de bouillon en sojasaus.
  • Laat alles nu ongeveer drie minuten sudderen en voeg de honing toe. Kruiden met peper en zout, garneren met sesamzaad en je gerecht is klaar!
Smakelijk!