hondshaai

Hondshaai: een gezonde en verrassend lekkere vis

Haai op het menu

Haai op het menu zetten: het lijkt op het eerste gezicht vreemd, maar het loont zeker de moeite. Je komt verrassend uit de hoek en je gasten zullen je geste zeker weten te appreciëren. Bovendien is haai een kraakbeenvis, wat betekent dat hij geen graten bevat. Geen gedoe dus wanneer je gasten aan de dis zitten!

De habitat van de hondshaai

Hondshaai herken je aan zijn lichtbruine kleur en de donkere vlekken. Hij wordt doorgaans zo’n 80 centimeter lang en drie kilogram zwaar. De hondshaai is vooral ’s nachts actief en vertoeft het liefst op de zeebodem, waar hij op zoek gaat naar eten. Hij leeft in de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee én de Noordzee. Hij wordt gevild, schoongemaakt en meestal in moten verkocht.

Veelzijdige en vetarme vis

Als we aan haaien denken, denken we meestal aan roofdieren die ook wel eens mensen aanvallen. Maar sommige haaisoorten verdienen hun plaats in de keuken. De hondshaai is daar een goed voorbeeld van. Het is een veelzijdige vis die je met tal van gerechten kunt combineren. De hondshaai past bijvoorbeeld perfect in stoofpotjes en vissoepen. Hij is de ideale metgezel van wokgroenten of gebakken aardappeltjes. Bovendien kun je hem bakken, stoven of in de oven grillen.   

Hondshaai is een magere vissoort die heilzaam is voor lichaam en geest. In tegenstelling tot bijvoorbeeld paling is hondshaai vetarm en heeft hij dus geen negatieve impact op je cholesterol.   

Tip: Maak de hondshaai snel klaar en bewaar hem niet te lang in de koelkast!

Viskalender: Het beste uit de zee op het juiste moment

De zee, en de Noordzee in het bijzonder, heeft heel wat te bieden. Maar je moet wel je moment kiezen. Seizoenen spelen namelijk een belangrijke rol in de kwaliteit van de vis. De zomer is over het algemeen een goed seizoen voor heel wat vissoorten en visgerechtjes, laat je hier alvast inspireren.

viskalender vis van het jaar visgerechten