Voeding bereiden, vervoeren, bewaren, ... Laat het proces geen roet in je eten gooien. Vind hier tips om de meest cruciale momenten te overbruggen

HACCP: Loop geen risico met het juiste materiaal

Wat is HACCP?

HACCP is een gevarenanalyse en vaststelling van kritische controlepunten, die verplicht is voor ondernemingen die met voeding bezig zijn, die de risico’s op besmetting in 7 principes beheerst. Wie met andere woorden de voorschriften van het HACCP naleeft, verkleint drastisch de kans op het slecht worden van etenswaren door externe factoren.

Labelen, de juiste etenswaren op de juiste plaats

HACCP begint met een goede hygiëne. Zowel de etenswaren als de werkruimte dienen spik en span en goed georganiseerd te zijn. Een goede organisatie werkt netheid in de hand. Door voedingsmiddelen te labelen, heb je steeds een zicht over de oorsprong, de datum en het product. Hiervoor bestaan tal van mogelijkheden in verschillende vormen en kleurcodes zodat je in 1 oogopslag een overzicht hebt.

Temperatuur, de grote vijand van voeding

Voeding is iets delicaat. Het is niet voor niets dat er tal van strenge controles worden uitgevoerd daar de voedingsinspectie. Gelukkig bestaan er heel wat oplossingen om het transport van delicate voedingswaren vergemakkelijkt. Dankzij de isolerende eigenschappen van isomo bakken blijven de etenswaren in isomobakken warm of koud. Het is niet verwonderlijk dat deze een populaire manier van transport is. Bovendien zijn deze waterdicht en gemakkelijk uit te kuisen. Uiteraard is het nooit slecht om koelelementen toe te voegen. Ijsblokjes of crushed ice zijn een veelgebruikte en doeltreffende oplossing om etenswaren en dranken koel te houden. Een economische en handigere oplossing zijn losse koelelementen. Losse koelelementen zijn herbruikbaar en zo zit je niet met smeltwater, wat bij ijs wel het geval is.

Wees steeds in orde

Een goede voorbereiding en organisatie is al de helft van het werk. Beter wat te veel voorzien, dan op het laatste minuut te weinig hebben. Haal het nodige in huis, het zal ooit wel van pas komen.

Voedselveiligheid in de keuken: gerechten van optimale kwaliteit

Wil je je klanten in de watten leggen en je gerechten laten smaken? Een propere keuken is een absolute voorwaarde om veilig, gezond en lekker eten te serveren. Voedselveiligheid moet in feite een evidentie zijn wanneer je een horecazaak runt. Je kunt het voor jezelf en je klanten niet maken om een loopje te nemen met de regels. De zogenaamde HACCP-normen vormen een goede leidraad om je gerechten in perfecte staat aan je gasten op te dienen. Hoe zorg je voor veilig voedsel? We zetten de voornaamste tips op een rijtje!

HACCP normen voedsel bewaren voedselveiligheid