Gin & tonic: serveer dit drankje met geschiedenis in het juiste glas
15. juli 2016 | Geschreven door Margot
De geschiedenis van gin
Gin werd vroeger, net als jenever, gemaakt van
jeneverbessen. Jeneverbessen staan al eeuwen bekend om hun
geneeskrachtige eigenschappen. Zo helpen ze bijvoorbeeld tegen maagklachten. In de 16e eeuw voegde men voor het eerst alcohol toe aan een drankje op basis van deze bessen, om het zo langer te kunnen bewaren. Toen de Engelsen zagen dat de Nederlanders op het slagveld meer moed kregen na het drinken van jenever, namen ze die gewoonte over. Zij noemden de drank kortweg gin.
Gin was erg populair in Groot-Brittannië: rond het jaar 1700 werd er maar liefst
12 miljoen liter per jaar geproduceerd. Doordat later het productieproces steeds beter werd, steeg ook de kwaliteit van de gin.
Hoe wordt gin gemaakt?
De basis van gin is een
neutrale graanalcohol, meestal op basis van gerst, rogge en tarwe. Hiervan wordt alcohol van 37.5% gemaakt, die vervolgens op smaak wordt gebracht. In gewone gin worden deze smaakstoffen toegevoegd.
Voor gedestilleerde gin worden de kruiden – in vaktaal ‘botanicals’ genoemd – samen met de alcohol in een destillatieketel verhit. Zo gaan de alcohol en de kruidenaroma’s in stoomvorm over naar een tweede ketel.
Ook destillatie via een
destillatiekolom is mogelijk. Hierbij wordt de alcohol verhit in een vat met daarboven een pijp met de
verschillende botanicals. De stoom van de alcohol gaat door de kruiden heen naar de tweede ketel.
Tot slot is er
vacuümdestillatie, waarbij de druk in de destillatieketel verlaagd wordt, zodat men kan destilleren zonder te verhitten. Zo wordt er geen afbreuk gedaan aan de smaak en de geur.
Gin & tonic, een onafscheidelijk koppel
Ook de geschiedenis van tonic is interessant. In 1638 genas een Peruaanse medicijnman een Spaanse gravin van
malaria met een aftreksel van de schors van de
kinaboom. Dit bittere mengsel werd dankzij water, suiker en fruitextracten omgetoverd tot een lekker drankje, dat in combinatie met gin nog beter smaakte. Sindsdien vormen gin & tonic een onafscheidelijk koppel. Zowel gin als
tonic bestaan in verschillende
subtiele smaaktoetsen, zodat je eindeloos kan combineren en steeds nieuwe drankjes uitvinden. We geven alvast onze allerbeste recepten voor gin & tonic prijs.
Het juiste glas voor je gin & tonic
Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om te weten in
welk glas je gin & tonic dient te serveren. Er zijn geen strenge regels, dus je kan je specifieke glas kiezen naar eigen goeddunken. Toch onderscheiden we
drie soorten glazen.
Longdrinkglas
Dit hoge glas is ideaal om volledig te vullen met ijs, zodat je cocktail goed gekoeld is. Er is
maximaal contact tussen het ijs en het glas. Longdrinkglazen worden het meest gebruikt om gin & tonic te serveren.
Tumbler of waterglas
Een tumbler is een whiskyglas, wat ideaal is om een
kleine hoeveelheid gin & tonic te serveren. Ook dit glas kan volledig gevuld worden met ijs en bovendien heb je veel vrijheid bij de afwerking.
Voetglas
Dit glas op een hoge of lage voet is geschikt voor het serveren van
de betere gin & tonic. Voetglazen zijn ideaal wanneer je werkt met
speciale garnituren, zoals jeneverbessen, frambozen, limoenzeste, … In een voetglas komen al deze smaken nog beter vrij. Gebruik in dit type glas geen rietje of roerstokje.
Zin gekregen om gin & tonic te serveren? Van glazen en decoratie tot tonic en gin van de allerbeste merken: alles voor de perfecte gin & tonic vind je bij
Metro!
Gin is een lekkere alcoholische drank die afgeleid is van jenever. Dankzij kleine, ambachtelijke destilleerders, delicate botanicals en de opkomst van gin & tonic is gin de laatste jaren steeds populairder geworden. Gin bestaat in verschillende subtiele smaken. De juiste gin kiezen is een echte kunst!
15. juli 2016 | Geschreven door Margot
gin kopen
gin tonic
soorten gin