Gin & tonic: drankje met geschiedenis in het juiste glas

Gin & tonic: serveer dit drankje met geschiedenis in het juiste glas

De geschiedenis van gin

Gin werd vroeger, net als jenever, gemaakt van jeneverbessen. Jeneverbessen staan al eeuwen bekend om hun geneeskrachtige eigenschappen. Zo helpen ze bijvoorbeeld tegen maagklachten. In de 16e eeuw voegde men voor het eerst alcohol toe aan een drankje op basis van deze bessen, om het zo langer te kunnen bewaren. Toen de Engelsen zagen dat de Nederlanders op het slagveld meer moed kregen na het drinken van jenever, namen ze die gewoonte over. Zij noemden de drank kortweg gin. Gin was erg populair in Groot-Brittannië: rond het jaar 1700 werd er maar liefst 12 miljoen liter per jaar geproduceerd. Doordat later het productieproces steeds beter werd, steeg ook de kwaliteit van de gin.

Hoe wordt gin gemaakt?

De basis van gin is een neutrale graanalcohol, meestal op basis van gerst, rogge en tarwe. Hiervan wordt alcohol van 37.5% gemaakt, die vervolgens op smaak wordt gebracht. In gewone gin worden deze smaakstoffen toegevoegd.

Voor gedestilleerde gin worden de kruiden – in vaktaal ‘botanicals’ genoemd – samen met de alcohol in een destillatieketel verhit. Zo gaan de alcohol en de kruidenaroma’s in stoomvorm over naar een tweede ketel.

Ook destillatie via een destillatiekolom is mogelijk. Hierbij wordt de alcohol verhit in een vat met daarboven een pijp met de verschillende botanicals. De stoom van de alcohol gaat door de kruiden heen naar de tweede ketel.

Tot slot is er vacuümdestillatie, waarbij de druk in de destillatieketel verlaagd wordt, zodat men kan destilleren zonder te verhitten. Zo wordt er geen afbreuk gedaan aan de smaak en de geur.

Gin & tonic, een onafscheidelijk koppel

Ook de geschiedenis van tonic is interessant. In 1638 genas een Peruaanse medicijnman een Spaanse gravin van malaria met een aftreksel van de schors van dekinaboom. Dit bittere mengsel werd dankzij water, suiker en fruitextracten omgetoverd tot een lekker drankje, dat in combinatie met gin nog beter smaakte. Sindsdien vormen gin & tonic een onafscheidelijk koppel. Zowel gin als tonic bestaan in verschillende subtiele smaaktoetsen, zodat je eindeloos kan combineren en steeds nieuwe drankjes uitvinden. We geven alvast onze allerbeste recepten voor gin & tonic prijs.

Het juiste glas voor je gin & tonic

Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om te weten in welk glas je gin & tonic dient te serveren. Er zijn geen strenge regels, dus je kan je specifieke glas kiezen naar eigen goeddunken. Toch onderscheiden we drie soorten glazen.

Longdrinkglas

Dit hoge glas is ideaal om volledig te vullen met ijs, zodat je cocktail goed gekoeld is. Er is maximaal contact tussen het ijs en het glas. Longdrinkglazen worden het meest gebruikt om gin & tonic te serveren.

Tumbler of waterglas

Een tumbler is een whiskyglas, wat ideaal is om een kleine hoeveelheid gin & tonic te serveren. Ook dit glas kan volledig gevuld worden met ijs en bovendien heb je veel vrijheid bij de afwerking.

Voetglas

Dit glas op een hoge of lage voet is geschikt voor het serveren van de betere gin & tonic. Voetglazen zijn ideaal wanneer je werkt met speciale garnituren, zoals jeneverbessen, frambozen, limoenzeste, … In een voetglas komen al deze smaken nog beter vrij. Gebruik in dit type glas geen rietje of roerstokje.

Zin gekregen om gin & tonic te serveren? Van glazen en decoratie tot tonic en gin van de allerbeste merken: alles voor de perfecte gin & tonic vind je bij Metro!

Welke soorten gin gebruik ik voor de perfecte gin & tonic?

Gin is een lekkere alcoholische drank die afgeleid is van jenever. Dankzij kleine, ambachtelijke destilleerders, delicate botanicals en de opkomst van gin & tonic is gin de laatste jaren steeds populairder geworden. Gin bestaat in verschillende subtiele smaken. De juiste gin kiezen is een echte kunst!

gin kopen gin tonic soorten gin