feestelijke hapjes op oudejaarsavond

Feestelijke hapjes om het nieuwe jaar in te zetten

Champagne ... what else?

  • Als er één avond is waarop champagne gedronken hoort te worden, dan wel oudejaarsavond. Kies voor een fles van een goed merk, want het leven is te kort om middelmatige champagne te drinken. Enkele serveertips:
  • Kies het juiste champagneglas. Een flûte is omwille van de smalle opening een goede keuze: zo verdwijnen de bubbels niet meteen. Dat probleem heb je trouwens wél met een traditionele coupe: die kies je dus beter niet. Een echte topper om champagne uit te drinken, is het tulpvormig glas. Dat heeft eveneens een smalle bovenkant, maar is in het midden wat breder waardoor de aroma’s goed tot hun recht komen.
  • Ben je vergeten om de champagnefles koel te leggen? Geen nood, daar bestaat een snelle truc voor. Leg de fles in een ijsemmer gevuld met water, ijsblokken en een flinke schep zout. Draai de fles enkele keren rond in de emmer. Binnen het halfuur is de champagne gekoeld.
  • De optimale temperatuur voor champagne is 6 à 8° Celsius. Vintage champagne die lang gerijpt heeft en daardoor complexere aroma’s ontwikkelde, mag je eventueel iets warmer drinken.
  • De kurk van de fles laten ploffen, is helaas geen goed idee. Het doet de druk plots in de fles dalen, en dat is niet goed voor de smaak. Beter is om de kurk vast te houden en zachtjes aan de fles te draaien – niet andersom!

Feestelijke hapjes voor na middernacht

De champagne is ontkurkt, het feest is begonnen. Enthousiaste feestvierders zullen na een uurtje of twee dansen wel zin hebben in een licht hapje. Vergeet de traditionele chips, kaasblokjes of bladerdeeghapjes, en ga voor deze verfijnde amuses met een gastonomische toets.
Lekkere hapjes voor de fijnproevers, en voor de niet-alcoholdrinkers een heerlijke cocktail zonder alcohol: met dit menu zet je het nieuwe jaar alvast feestelijk in.