Portugese wijnen: mediterraanse sfeer in je glas

De lekkerste Portugese wijnen om ‘s zomers van te genieten

Wat is er zo speciaal aan Portugese wijnen?

In de zomer doen vooral de witte en rosé wijnen het goed. Geen wonder: in tegenstelling tot rode wijnen drink je ze gekoeld en smaken ze dus heerlijk fris op een zonnige dag. Portugese wijn brengt je meteen in mediterrane sferen. Het relatief lage alcoholpercentage maakt des te meer aroma’s los en doet de jonge en fruitige smaak nog beter uitkomen. Een beetje magie in je glas.

Portugal als wijnland

Waarom alleen maar Franse wijnen op je kaart zetten? Verschillende landen overal ter wereld kwamen de laatste jaren op als interessant wijnland. Zo zijn Zuid-Afrikaanse en Chileense wijnen niet meer weg te denken uit het aanbod. Ook Portugese wijn is zeker het ontdekken waard. Dankzij de vele druivensoorten – zoals Loureiro, Trajadura en Alvarinho -  en verschillende geologische omstandigheden maken de Portugezen heel uiteenlopende wijnen. Zo komen de meeste rode wijnen uit het warme, zuidelijke binnenland, terwijl de fruitige witte wijnen hun oorsprong vinden in het noorden van Portugal.

Wijn kiezen: de classificatie van Portugese wijnen

Ook bij Portugese wijn zijn er grote kwaliteitsverschillen. De eenvoudigste tafelwijnen worden vinho de mesa genoemd. Een stapje hoger staan de regionale wijnen (vinho regional) die zowat het equivalent zijn van de Franse vin de pays. Nog beter zijn de zogenaamde IPR wijnen (Indicação de Proveniencia Regulamentada). De top van de Portugese wijnen wordt aangeduid met DOC (Denominação de Origem Controlada) oftewel het equivalent van de Franse AOC (Appellation d’Origine Contrôlée); een oorsprongsbenaming dus.

Portugese wijnsoorten op je wijnkaart: vinho verde

Wat in geen geval mag ontbreken, is de intussen vermaarde Portugese vinho verde: een typische zomerwijn. Vinho verde betekent zoveel als ‘groene wijn’, waarbij je ‘groen’ moet opvatten in de betekenis van ‘jong’. Het is een lichte en gemakkelijk te drinken zomerse wijn met een fruitig aroma die na Porto het grootste wijn-exportproduct van Portugal is. Vinho verde moet jong gedronken worden. Hij is ideaal om puur van te genieten maar past ook goed bij salades, visgerechten, zeevruchten en zelfs bij Aziatische specialiteiten.

Rosado: heerlijke roséwijn uit het zuiden

De Portugezen weten ook goed hoe ze de perfecte rosé moeten maken, die hier overigens rosado genoemd wordt. De wijn uit koelere streken zoals de Dourovallei is gestructureerd, fruitig en heeft een minerale ondertoon. In de zuidelijkere streken wordt dan weer rosé wijn geproduceerd die toetsen heeft van mediterrane kruiden en rijpe bosvruchten. Portugese rosado’s zijn het perfecte gezelschap voor mild gekruide gerechten, salades en groentenspecialiteiten.

Serveertip: zowel witte als rosé wijn serveer je het best fris gekoeld: tussen de 8 en de 11°C. Schenk op warme dagen niet te veel wijn in het glas, zo warmt hij niet te snel op en kunnen je gasten langer genieten van een flesje heerlijke Portugese wijn!