lamsvlees

Zo bereidde je lamsvlees nog nooit: recepten uit de wereldkeuken

Lamsvlees in de tajine

Natuurlijk kun je kiezen voor een traditionele lamskroon en zo de slowfoodtendens alle eer aandoen, maar wie het graag wat origineler aanpakt, vindt zeker zijn gading in de wereldkeuken.

Een Marokkaanse tajine wordt bijvoorbeeld vaak met lamsvlees klaargemaakt. Wat je daarvoor nodig hebt? Een tajine, natuurlijk. Ook al hebben de meeste tajinegerechten veel weg van een stoofpotje, om er een authentieke, Marokkaanse toets aan te geven is zo’n aardewerken tajine toch wel een must. Je maakt er bovendien indruk mee op je tafelgasten, wanneer je het deksel er plechtig afhaalt en zo een heerlijk geurende lamstajine op tafel presenteert. Combineer je Marokkaanse lamsgerecht met zoete pruimen, of maak een pittige versie met butternutpompoen die je afkruidt met komijn, kurkuma en venkelzaadjes. Een frisse salade van wortel en venkel, op smaak gebracht met oranjebloesemwater, munt en wat limoensap, zorgt voor een aangenaam en kleurrijk contrast.

Lekkere lamsfilet ... op de barbecue

Een sappige lamsfilet zit boordevol smaak en heeft weinig extra kruiding nodig – al is een beetje knoflook- of peterselieboter er wel heerlijk bij. Je kunt het lamsvlees in de pan bakken, maar bij mooi weer haal je beter de barbecue boven om dit stukje vlees helemaal tot zijn recht te laten komen. Inwrijven met goede olijfolie, een takje verse rozemarijn erin, en je lamsfilet is klaar voor de bereiding. Laat een kwartiertje op de grill liggen en draai dan om. Heb je je lamsvlees graag goed doorbakken, bak dan twintig minuten aan elke kant.

Serveer je gegrilde lamsfilet met versgemaakte tzatziki: meng Griekse yoghurt met komkommer, knoflook en een handvol gehakte muntblaadjes.

Turkse lamskebab

Nog meer inspiratie uit de wereldkeuken: kebab. In Turkije eet je köfte, döner en kebab op elke straathoek. Dus waarom niet eens je eigen kebabspiesjes maken van lamsvlees? Het voordeel van kebabspiesjes is dat je het lamsvlees kunt combineren met groenten, kruiden en sausjes naar keuze. Hak enkele lamssteaks in blokjes en rijg die aan een stokje. Wissel elk blokje vlees af met paprika, aubergine, courgette of ui en je krijgt een heerlijke satéspies. Serveer met Turks brood, couscous, pesto, hummus, ... De mogelijkheden van de wereldkeuken zijn eindeloos. Al zijn Vlaamse frietjes natuurlijk ook een optie.

Wagyu 'tartaar' Gillardeau, limoen, soja

Recept uit ons CHEF-magazine: Wagyu 'tartaar' Gillardeau, limoen, soja

recepten

Rode quinoa, kwartel, avocado, bloemkool

Recept uit ons CHEF-magazine: Rode quinoa, kwartel, avocado, bloemkool

recepten

Mango, hangop, crumble havermout

Recept uit ons CHEF-magazine: Mango, hangop, crumble havermout

recepten

M'Hamsa couscous, granaatappel, feta van Polle geitenkaas, ras el hanout

Recept uit ons CHEF-magazine: M'Hamsa couscous, granaatappel, feta van Polle geitenkaas, ras el hanout

recepten geitenkaas recepten

Avocado, krab, pompelmoes, gel yuzu

Recept uit ons CHEF-magazine: Avocado, krab, pompelmoes, gel yuzu

recepten