zeetong: een van de lekkerste vissoorten

Maak kennis met zeetong, vis van het jaar 2014

Vette vis: bron van omega-3

In vergelijking met inwoners van andere landen eten de Belgen weinig vis. Dat is zonde, want vis zit boordevol gezonde omega-3 vetzuren en andere essentiële voedingsstoffen voor je lichaam. Dankzij de nabijheid van de Noordzee kunnen veel vissoorten in België gevangen worden. Je eet dus echt een product van bij ons!

Waarom een ‘vis van het jaar’?

Om de consumptie van vis te stimuleren, roepen de VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) en de Vlaamse visserijsector elk jaar een heerlijke vis uit tot ‘vis van het jaar’. De bedoeling daarvan is om mensen te laten kennismaken met deze vissoort en de verkoop ervan een duwtje in de rug te geven. Dit jaar wordt zeetong in de kijker gezet. Volledig terecht: hoewel maar 10% van de Belgen deze vis geregeld koopt, blijft hij een topper in tal van bereidingen!

Wanneer serveer ik zeetong?

Zeetong is een platvis die meestal zo’n 30 -40 centimeter lang is en 300 – 400 gram weegt. De vis wordt gevangen in de Noordzee en is het hele jaar door verkrijgbaar. Hij is echter op zijn best van juni tot december. De zomer en herfst zijn dan ook de ideale seizoenen om je menukaart te verrijken met een heerlijke zeetongbereiding.

Zeetong op je menukaart

Iedereen kent natuurlijk de populaire klassieker ‘sole meunière’: zeetong gebakken in een flinke hoeveelheid boter, geserveerd met frietjes, een salade en saus van boter, citroen en peterselie. Andere klassieke bereidingen zijn gebakken zeetong geserveerd met kruidenpuree of met grijze garnalen.

Recept: mini-zeetongrolletjes met groenten

Zin om zeetong eens op een totaal andere manier te serveren? Ontdek dan dit recept voor zeetongrolletjes met groenten.

Ingrediënten voor 6 personen

 • 3 zeetongen
 • 100 gram suikerpeultjes
 • 100 gram wortelen
 • 1 limoen
 • 3 sjalotten
 • 1 eetlepel peper
 • 3 laurierbladeren
 • Klein bosje peterselie
 • 2 teentjes look
 • 500 ml witte wijn
 • Zout
 • Peper

Bereiding

 1. Ontvel de zeetong en fileer hem. Je kunt ook kant-en-klare filets kopen bij Metro.
 2. Kruid de zeetongfilets met zout en peper.
 3. Snij de suikerpeultjes en wortels in dunne reepjes.
 4. Blancheer deze groenten in zout water tot ze beetgaar zijn.
 5.  Leg de gare groenten op de zeetongfilets…
 6.  … en rol ze op tot kleine rolletjes.
 7.  Pel en snij de sjalotjes en de look, snij de limoen en stamp de peper fijn. Plaats deze mix in de basis van je stomer, voeg de witte wijn en de andere overblijvende ingrediënten toe en laat 15 minuten trekken.
 8. Leg de visrolletjes in het stoommandje (boven de gekruide wijn uit stap 7) en laat gedurende 15 minuten stomen op 70°C.


Zeebaars in daslookkorst

Recept uit ons CHEF-magazine: Zeebaars in daslookkorst

visgerechten asperges

Skrei met champignons en bulgur

Metro doet de passie oplaaien: Skrei met champignons en bulgur

valentijn valentijnsrecepten skrei visgerechten

Vis op de barbecue: 101 mogelijkheden

Vis op de barbecue is een no-brainer voor vegetariërs, maar ook de meest rabiate carnivoor kan er niet omheen: het beste uit de zee smaakt simpelweg nóg beter op de barbecue. Dat zullen ook je klanten moeten toegeven. Vis klaarmaken op de barbecue is trouwens niet zo moeilijk.

tonijn op de barbecue vis op de bbq vis barbecue visgerechten

Viskalender: Het beste uit de zee op het juiste moment

De zee, en de Noordzee in het bijzonder, heeft heel wat te bieden. Maar je moet wel je moment kiezen. Seizoenen spelen namelijk een belangrijke rol in de kwaliteit van de vis. De zomer is over het algemeen een goed seizoen voor heel wat vissoorten en visgerechtjes, laat je hier alvast inspireren.

viskalender vis van het jaar visgerechten

Skrei: geniet dit seizoen van een bijzondere vis

Binnenkort breekt het seizoen voor skrei weer aan. Skrei is een heerlijke vissoort, die goed tot zijn recht komt in verschillende gerechten. Met dit lichte en smaakvolle recept proef je het noorden!

recepten skrei visgerechten