winterfruit

Welk fruit serveren tijdens de winter?

Appels en peren, winterklassiekers van bij ons

Appels en peren zijn typisch Belgisch winterfruit. Ze zijn lekker, lang houdbaar en perfect te verwerken in allerlei winterse bereidingen. Denk maar aan klassiekers zoals warme appeltaart, appelcake of Poire Belle Hélène met heerlijke Conference peren. Appels en peren kun je ook heel lekker combineren met koekjes zoals peperkoek en speculaas. Ook kruiden zoals kardemom en kaneel passen hier perfect bij. Een ander winters product van bij ons zijn noten. Deze passen perfect bij allerlei soorten winterfruit.

Tijdens de winter kan je fruit verwerken in heerlijke desserts. Met een warme kop koffie, thee of chocolademelk erbij geniet je met volle teugen van een winters en fruitig dessert. Een ideaal winterdessert is crumble. Deze kan je maken met appels, maar crumble is nog lekkerder als je ook exotisch fruit of bessen erin verwerkt. Met room of slagroom erbij krijgt dit dessert een rijkelijker tintje. Ook fruit met chocolade is een winterse topper. Daarnaast doen traditionele taarten doen het zeer goed in de winter: appeltaart, perentaart, pruimentaart en ga zo maar door. En waarom niet gaan voor een absolute klassieker: een warme appelbol?

Gezond citrusfruit tijdens de winter

Alle soorten citrusvruchten erg populair in de donkere maanden. Denk hierbij aan sinaasappels, pompelmoezen, clementines, mandarijnen en citroenen. Ook variaties, zoals bloedappelsienen, zijn zeker een goed idee. Citrusvruchten bevatten bovendien veel vitamine C. Zo serveer je je klanten niet alleen lekker maar ook erg gezond eten!

Experimenteer met exotische vruchten

De winter is het ideale seizoen om te experimenteren met exotisch fruit. Carambola of sterfruit is een exotische fruitsoort die steeds meer gebruikt wordt in België. Dat is volledig terecht, want deze vrucht is erg veelzijdig. Je kiest best voor carambola’s die blinken en overal dezelfde kleur hebben. Je kunt deze bewaren op kamertemperatuur. Wanneer de vruchten donkergeel kleuren en de randjes bruin worden is het tijd om de zoete vrucht te serveren. Ook groen en onrijp kun je deze exotische topper serveren, bijvoorbeeld als alternatief voor limoen in drankjes.

Gedroogd fruit is ideaal voor tijdens de winter. Verwerk gedroogde aardbei, ananas of mango in winterse salades of verwerk gedroogde pruimen en abrikozen in warme bereidingen. Zo is er geen enkele reden meer om niet voor fruit te kiezen tijdens de winter!

Crème brûlée met soepje van rood fruit

Laat je inspireren door het gerecht van onze eigen Metro-medewerker Koen De Mesmaecker.

fruit recepten fruit

Shrubs, het perfecte evenwicht!

Enige tijd geleden kwam drinkazijn (opnieuw) in de spotlights te staan. Er is nu een andere specialiteit die, net als drinkazijn, cocktails een hemels zure contrasterende toets geeft en een resem creatieve mogelijkheden ontketent: shrubs.

fruit mocktail vinaigrette cocktails