Wild op het menu

Wild serveren? Raadpleeg eerst de wildkalender!

Kies bij voorkeur voor vers geschoten wild

Net als alle andere soorten vlees kun je ook wild in verschillende vormen kopen: in het seizoen valt vers vlees natuurlijk aan te bevelen, maar ook op andere momenten van het jaar is er ingevroren wild verkrijgbaar. Als het vlees snel in een vacuümzak gedaan is en meteen in de vriezer geplaatst wordt, blijft de kwaliteit optimaal. Uiterst vers en kwaliteitsvol wild kopen in voldoende hoeveelheden voor je zaak, dat kan bij een Metro winkel in je buurt.

Waarom is wild niet het hele jaar door verkrijgbaar?

Het jachtseizoen is een wettelijke bepaling die stelt wanneer er op bepaalde soorten gejaagd mag worden. Die beperking is nodig om de populaties van wilde dieren te beschermen. Zo is jagen op wild tijdens het paarseizoen of de broedtijd uit den boze. Omdat deze periodes per diersoort verschillen, verschilt ook het moment waarop er op een bepaalde soort gejaagd kan worden. Zo begint de jacht op wilde eend al op 1 september, terwijl op herten pas kan vanaf oktober mag gejaagd worden.

Plan je menu met behulp van de wildkalender

Het jachtseizoen loopt uiteraard grotendeels gelijk met het moment waarop je wild serveert in je restaurant of horecagelegenheid. De wildkalender is hierbij een handig hulpmiddel. Hij geeft per soort aan wanneer het seizoen begint en eindigt. Zo kan je alvast je menu’s met wild goed plannen.

De wildkalender is opgedeeld in ‘reguliere jacht’ en ‘bijzondere bejaging’. Tijdens de reguliere jacht mogen de dieren sowieso geschoten worden, tijdens de periode van bijzondere bejaging kan dat alleen onder speciale omstandigheden, bijvoorbeeld als de jacht nodig is om schade aan gewassen te voorkomen of in het kader van natuurbeheer.

De eerste wildsoorten kun je al in augustus en september serveren, het betreft verschillende soorten ganzen, wilde eend, patrijs, konijn, houtduif… Fazant, haas en hert passen op je menukaart tussen oktober en 31 december.

Wildkalenderl


Hinde met kastanjes, krieltjes en koolrabi

Recept uit onze wildgids: Hinde met kastanjes, krieltjes en koolrabi

recepten vleesgerechten vlees recepten wild gerechten wild recepten wild eten

Everjong met mascarponecrème en sjalotten

Recept uit onze wildgids: Everjong met mascarponecrème en sjalotten

recepten vleesgerechten vlees recepten wild gerechten wild recepten wild eten

Gebakken ree met saus en een puree van rode bieten, veenbessencompote en geroosterde sjalot

Recept uit onze wildgids: Gebakken ree met saus en een puree van rode bieten, veenbessencompote en geroosterde sjalot

recepten vleesgerechten vlees recepten wild gerechten wild recepten wild eten

Haas met bieten en girollen

Recept uit onze wildgids: Haas met bieten en girollen

recepten vleesgerechten vlees recepten wild gerechten wild recepten wild eten

Fazant met wortelen, jus van bonenkruid

Recept uit onze wildgids: Fazant met wortelen, jus van bonenkruid

recepten vleesgerechten vlees recepten wild gerechten wild recepten wild eten