wijn schenken

Wijn schenken en aanbevelen bij gerechten: gouden tips

Waarom wijn decanteren?

Decanteren is een bekend begrip in de wijnwereld. Maar waarom is het precies nodig?

Door wijn langzaam in een karaf over te gieten, wordt hij ‘verlucht’ en komt het boeket van de wijn perfect tot zijn recht.
De wijn wordt gescheiden van het bezinksel.
Vooral rode wijnen worden gedecanteerd, maar ook witte wijnen kunnen bezinksel bevatten. Let op met bourgognewijnen, want die worden omwille van hun fragiel boeket doorgaans niet gedecanteerd.

De wijn presenteren en daarna schenken

Wanneer je gasten wijn voorschotelt, is de presentatie minstens even belangrijk als het serveren. Mensen weten graag welke wijn ze drinken. En het is ook een manier om je kennis te etaleren. Toon de wijn aan de tafel van je gasten en zorg ervoor dat het etiket leesbaar is. Geef uitleg over de wijn, maar hou het beknopt. En let erop dat wat je zegt met de waarheid strookt. 

Nadat je de wijn hebt ontkurkt, laat je hem voorproeven. Zodra hij is goedgekeurd, kun je de wijn schenken. Let erop dat er geen kurk in de flessenhals achterblijft. Ook morsen is uit den boze. Je kunt de wijn in een koelemmer, een karaf, een wijnmandje of gewoon rechtopstaand op een bordje op de tafel achterlaten.   

Wijn aanbevelen: het belang van een goede voorbereiding

Wijn aanbevelen is een delicate evenwichtsoefening. Je moet er zeker van zijn dat je het juiste advies geeft, want anders wordt de maaltijd van je gasten vergald. Een goede voorbereiding is hierbij cruciaal. Win vooraf genoeg informatie in over welke wijnen bij welke gerechten passen. Let erop dat je niet te veel wijnen op je menukaart zet, maar zorg er wel voor dat het échte voltreffers zijn.   

De juiste schenktemperatuur

Een frisse witte wijn, een koele rosé of een rode wijn op kamertemperatuur: wijnen moeten op de juiste temperatuur geserveerd worden. Anders verliezen ze hun smaak en zullen je gasten allesbehalve tevreden zijn. 

Rode wijn serveren

Rode wijn wordt dikwijls te warm geserveerd. En dat is zonde, want zo boet hij in aan smaak en gaat de charme verloren. De schenktemperatuur van rode wijn is afhankelijk van de hoeveelheid. Hoe meer tannine, hoe hoger de temperatuur. Als algemene regel geldt dat je roden wijn tussen 16 en 18 garden opdient.  

Witte wijn serveren

Witte wijn moet fris zijn, maar ook weer niet te fris. Hoe fijner de wijn, hoe minder hij gekoeld moet worden. De ideale serveertemperatuur van witte wijn ligt tussen 6 en 10 graden.

Tip: let ook op de temperatuur van het wijnglas. Het kan de smaak van de wijn maken of… kraken.