Welke soorten gin gebruik ik voor de perfecte gin & tonic?

Welke soorten gin gebruik ik voor de perfecte gin & tonic?

Subtiel evenwicht tussen gin en tonic

Gin is een erg veelzijdige drank. Er bestaan dan ook honderden variaties, allemaal met subtiele smaken van verschillende botanicals (kruiden). Zo bestaat er gin met toetsen van citrus, jeneverbes, peper, kardemom, gember, komkommer, rozenblaadjes, koriander en nog veel meer aparte smaken. Geen enkele gin is dus dezelfde. Verschillende soorten gin vragen om een andere garnituur. Wanneer je gin & tonic wil serveren, is het belangrijk om de juiste gin te kiezen en die vervolgens te combineren met een bijpassende tonic. Ook tonic bestaat namelijk in verschillende smaken en het evenwicht tussen beide moet precies goed zitten.

Enkele opvallende soorten gin wereldwijd

Om je alvast goed op weg te zetten met het serveren van de allerbeste gin of het maken van heerlijke gin & tonic, zetten we hier enkele uitzonderlijke soorten gin op een rijtje. Ontdek de verschillende smaken en bepaal welke gin jij het lekkerste vindt.

Verschillende soorten gin uit Groot-Brittannië

Bombay Gin

De Britten staan wereldwijd bekend om hun kwalitatieve gin. De bekendste soorten gin komen dan ook uit het Verenigd Koninkrijk. Zo is er bijvoorbeeld Bombay Gin, in de bekende blauwe fles. Dit merk heeft verschillende soorten gin zoals Bombay Sapphire Gin, Bombay Sapphire East Gin en Bombay Dry Gin. Daarnaast zijn er nog veel meer grote merken van gin die uit het Verenigd Koninkrijk komen, denk maar aan Bulldog Gin, Beefeater Gin, Tanqueray Gin, Bayswater Gin en tal van andere varianten.

Gordon’s gin

Gordon’s Gin is nog altijd de grootste verkoper van gin ter wereld. De geschiedenis van dit Britse merk gaat terug tot in 1769. Het recept is een goed bewaard geheim. Het is een droge gin met de smaak van jeneverbes en citroen. Gordon’s Gin is ideaal om een traditionele gin & tonic mee te bereiden. Gebruik hiervoor Schweppes Original Tonic en een schijfje citroen.

Verschillende soorten gin uit België

Ook in ons eigen land wordt er veel gin geproduceerd, die bovendien van uitstekende kwaliteit is. Gin uit België vormt een heerlijke alternatief voor de traditionele Britse soorten gin. Een van de bekendste Belgische producenten van gin is Filliers, ook bekend van de gelijknamige jenever.

Filliers Gin

Filliers heeft veel verschillende soorten gin in zijn assortiment. Zo is er de Filliers Dry Gin 28, die maar liefst 28 verschillende regionale en exotische botanicals bevat. Er is ook een barrel aged versie. Liever iets speciaals? Kies dan voor de limited edition Filliers Dry gin 28 Tangerine met mandarijn of voor de Filliers Sloe gin, een drank met sleepruimen die aan likeur doet denken.

Poppies Gin

Als aandenken aan de Eerste Wereldoorlog werd in het Oost-Vlaamse Zele de Poppies Gin gemaakt. Uiteraard werd er als botanical klaproos gebruikt, wat een delicate gin met veel florale toetsen oplevert. De gin wordt verkocht in een typische aarden kruik waarin vroeger jenever bewaard werd.

Andere bekende gins uit eigen land zijn onder andere Biercée Gin – kruidig, met hop - en Spring Gin Original met een aroma van dennenknopjes.

Gin uit verschillende landen

Hoewel de geschiedenis van gin vooral terug te voeren is tot de Lage Landen en Groot-Brittannië, wordt er tegenwoordig zowat overal ter wereld heerlijke gin geproduceerd. Enkele suggesties:

Hendrick’s Gin uit Schotland: een gin met een speciaal productieproces en een grote marketingcampagne. Een heel hippe gin op dit moment! De smaak is floraal, met toetsen van rozenblaadjes en komkommer en de pittige smaak van jeneverbes.

G’Vine Floraison Premium Gin uit Frankrijk: een gin op basis van druiven in plaats van graanalcohol. De bloempjes van de druiven worden als botanical gebruikt. Een aparte gin met een subtiele en zachte smaak.

Tides Gin uit Spanje: een lekkere gin gemaakt met vier soorten citrusvruchten. Het speciale ingrediënt is hier zeewier, dat deze gin een ziltige toets geeft. De botanicals worden verwarmd au bain-marie om zo hun smaak af te geven.

Ungava Gin uit Canada: een gin met een unieke smaak dankzij de toevoeging van zes zeldzame, handgeplukte botanicals uit de Canadese toendra: wilde rozenbottel, labradorthee, bergframboos, Arctische thee, kraaiheide en Noordse jeneverbes. Ook de gele kleur is apart. Deze gin heeft een zacht karakter en is mooi in balans.

Gin kopen bij Metro

Ben je op zoek naar gin? Ontdek dan zeker het grote aanbod aan gin in de winkels van Metro. Onze specialisten informeren je graag over de verschillende soorten gin en hoe die te combineren met de juiste tonic en garnituren.

Gin & tonic: serveer dit drankje met geschiedenis in het juiste glas

Al in de 16e eeuw werd de basis voor gin & tonic gelegd. Het drankje heeft sindsdien nog niets van zijn populariteit verloren. Integendeel, gin & tonic is hipper dan ooit. Daarom leren we je meer over de geschiedenis van gin & tonic en het productieproces van gin. Daarnaast dien je gin & tonic zeker in het juiste glas te serveren. Hier doe je alvast alle noodzakelijke basiskennis over gin & tonic op.

gin kopen gin tonic glas gin tonic