Vleesgerechten in de winter

Welk vlees serveren in de winter?

Vlees als voorgerecht in de winter

Tijdens de winter eten we anders dan tijdens de zomer. Terwijl in de warmere maanden voornamelijk frisse slaatjes en bbq op de menukaarten prijken, hebben we in de winter meer zin in stoofpotjes, gourmet en wild. Maar net zoals BBQ in de zomer, is gegrild vlees een absolute topper tijdens de winter. Moet daarom onze parmaham met cavaillon van de kaart verdwijnen? Zeker niet, maar probeer eens een andere combinatie. Waarom niet eens rauwe ham in een witloofsoepje?

Wild in de winter blijft een klassieker

Het wildseizoen begint in herfst en loopt tot ruim voorbij de helft van de maand januari. Zowel in een stoofpotje, op de grill als in een klassieker gerecht is wild een absolute wintertopper. Maar ook in de voorgerechten kunnen verschillende wildsoorten gebruikt worden. Wild mag gerust gecombineerd worden met wat zoete ingrediënten, klassiekers zijn niet zonder reden klassiekers geworden.

Vleesrecepten voor de winter

Een winterbbq is een steeds vaker voorkomend fenomeen. Net als de geur van versgebakken brood bij de bakker, doet de geur van gegrild vlees velen watertanden. Een mixed grill of entrecote mag zeker niet op het menu ontbreken. Maar ook lichtere vleesgerechten mogen in de kijker staan. Een lamskroontje met wat gestoofde seizoensgroenten, zijn een prima alternatief voor wie geen zin heeft in puree met een boerenworst of gehaktbrood met krieken. We mogen dan wel anders eten in de winter, wat variatie kan nooit kwaad.

Vlees gerechten tijdens de feestdagen

Het hoeft niet elk jaar gevulde kalkoen te zijn met de feestdagen. Klassiekers als gebraad maken een menukaart al heel wat feestelijker. Voorafgegaan door een heerlijke wildpaté en vergezeld van aardappelgratin, is een gebraad het feestvlees bij uitstek. In combinatie met de goede wijn uiteraard.

Aangepaste winterwijnen

Winterwijnen zijn over het algemeen wat zwaarder dan de frisse zomerwijnen. Net als de gerechten. Zowel de witte als rode wijnen mogen een meer uitgesproken smaak hebben.

Haas met bieten en girollen

Recept uit onze wildgids: Haas met bieten en girollen

recepten vleesgerechten vlees recepten wild gerechten wild recepten wild eten

Fazant met wortelen, jus van bonenkruid

Recept uit onze wildgids: Fazant met wortelen, jus van bonenkruid

recepten vleesgerechten vlees recepten wild gerechten wild recepten wild eten

Gebakken ree met saus en een puree van rode bieten, veenbessencompote en geroosterde sjalot

Recept uit onze wildgids: Gebakken ree met saus en een puree van rode bieten, veenbessencompote en geroosterde sjalot

recepten vleesgerechten vlees recepten wild gerechten wild recepten wild eten

Hinde met kastanjes, krieltjes en koolrabi

Recept uit onze wildgids: Hinde met kastanjes, krieltjes en koolrabi

recepten vleesgerechten vlees recepten wild gerechten wild recepten wild eten

Everjong met mascarponecrème en sjalotten

Recept uit onze wildgids: Everjong met mascarponecrème en sjalotten

recepten vleesgerechten vlees recepten wild gerechten wild recepten wild eten