Viskalender

Viskalender: Het beste uit de zee op het juiste moment

Waarom een viskalender?

Een viskalender toont aan wanneer een vis op zijn best is om te eten. De kwaliteit van de vis verschilt immers per seizoen. Zo zal de kwaliteit van sommige vissoorten en schelpdieren niet optimaal zijn tijdens de paaiperiode en zijn andere soorten typische zomervissen of wintervissen. Bovendien wordt er jaarlijks in België een vis van het jaar gekozen. Kan geen enkele vissoort dan het hele jaar gegeten worden? Toch wel. Vissoorten als hondshaai en kongeraal hebben geen seizoen en kunnen het hele jaar door gegeten worden. Maar ook rog slaat maar enkele maanden over en kan zo goed als het hele jaar door met veel smaak klaargemaakt worden. Ontdek de viskalender hier.

Zeetong is de vis van 2014

Net als elk jaar, werd er ook in 2014 een vis van het jaar uitgekozen. Dit jaar werd Zeetong de vis van het jaar 2014.  Lees er hier meer over en ontdek een overheerlijk recept met zeetong.

Schaaldieren zijn ook seizoensgebonden.

Ook schaaldieren zijn seizoensgebonden. Zo zijn Langoustines op hun best van juni tot eind oktober, grijze garnalen optimaal van augustus tot en met eind december en kunnen we bijna het hele jaar door van krab genieten, van januari tot eind september. Uiteraard is niet alleen de maand van invloed. Zo al ook de temperatuur een rol spelen op de kwaliteit van de vis en schaaldieren.

Combineer de seizoensvis met de seizoensgroenten

Net als voor vissoorten, is er een kalender die aantoont welke groenten op hun best zijn in welke periode. Ontdek hier de seizoensgroenten en combineer het beste dat de natuur te bieden heeft.

Mosselen, krokantje van inktvis, jodiummeringue, zure yoghurt

Recept uit ons CHEF magazine: Mosselen, krokantje van inktvis, jodiummeringue, zure yoghurt

recepten mosselen mosselen recept visgerechten

Op het vel gebraden zeebaars, wortelen, geroosterde ui, dille, broccoli, emulsie van erwtjes

Recept uit ons CHEF-magazine: Op het vel gebraden zeebaars, wortelen, geroosterde ui, dille, broccoli, emulsie van erwtjes

recepten visgerechten

Zeebaars in daslookkorst

Recept uit ons CHEF-magazine: Zeebaars in daslookkorst

visgerechten asperges

Rode poon op vel gebakken, knoflookpuree, gemarineerde venkel en trostomaatjes

Laat je inspireren door het gerecht van onze eigen Metro-medewerker Hans Verheyen.

visgerechten recepten

Skrei met champignons en bulgur

Metro doet de passie oplaaien: Skrei met champignons en bulgur

valentijn valentijnsrecepten skrei visgerechten