vinaigrette

Verrassende vinaigrettes en duizelingwekkend lekkere dressings

Echte smaakmakers

Nu de lente in het land is en de temperaturen de hoogte ingaan, mogen zomersalades niet op je menukaart ontbreken. Gewone sla of rucola met tomaten en komkommer… Aan ideeën geen gebrek! Om je salades goed te laten afsmaken, zijn vinaigrettes en dressings je ideale bondgenoot. Het zijn echte smaakmakers die je gerechten naar een hoger niveau tillen.

Klassieke vinaigrette maken

Je kunt heel wat ingrediënten combineren wanneer je een vinaigrette of dressing maakt. Wil je de avontuurlijke toer opgaan? Perfect mogelijk, maar de klassieke bereiding doet het nog altijd erg goed. Neem een glazen kom en doe er twee derde olie en derde azijn in. Breng op smaak met zout, peper en een beetje mosterd. Makkelijk, snel klaar en lekker!   

Vinaigrettes kun je overigens vrij lang bewaren. Zo heb je ze altijd bij de hand voor onmiddellijk gebruik. Bewaar ze natuurlijk wel in een afgesloten fles.

Originele vinaigrettes en dressings

Wil je je gasten verrassen en origineel uit de hoek komen? Dan zijn deze vinaigretterecepten een aanrader:

  • citroenvinaigrette: met olijfolie en citroensap
  • yoghurtdressing: met wijnazijn, verse munt, peterselie en yoghurt
  • oosterse dressing: met sojasaus, sesamolie en balsamico
  • vinaigrette met Dijonmosterd en wijnazijn
  • basilicumdressing: met balsamico, basilicum en pijnboompitten
  • dressing met zure room, wijnazijn en mosterd
Breng al deze combinaties op smaak met peper, zout en olijfolie.

Niet alleen voor zomersalades

Vinaigrettes kun je niet alleen gebruiken om (zomer)salades extra karakter te geven. Ze zijn in sommige gevallen ook geschikt als marinade. Bovendien past een vinaigrette niet alleen bij sla, maar ook bij kipsalade, salade met mozzarella, aardappelsla of pastasalade.

Panzanella

Laat je inspireren door het gerecht van onze eigen Metro-medewerker Gino Jacobs.

voorgerecht recepten vinaigrette vinaigretterecepten

Shrubs, het perfecte evenwicht!

Enige tijd geleden kwam drinkazijn (opnieuw) in de spotlights te staan. Er is nu een andere specialiteit die, net als drinkazijn, cocktails een hemels zure contrasterende toets geeft en een resem creatieve mogelijkheden ontketent: shrubs.

fruit mocktail vinaigrette cocktails

Je gerecht verrijken met heerlijke salsa’s en kruidenolies

Elk gerecht wordt beter met een lekker sausje of een smaakvolle salsa. Beide kunnen je schotel echt naar een hoger niveau tillen, zowel wat smaak als visuele aantrekkelijkheid betreft. Je merkt het al: een goede saus is meer dan gewoon een extraatje. Je kunt er een gerecht echt áf mee maken. Ben jij op zoek naar lekker sausjes en olieën om je gerechten op te waarderen? Hieronder ontdek je drie toppers!

aromatische olie salsasaus vinaigrette