Vegetarisch koken

Vegetarische gerechten: lekker, gevarieerd en gezond!

Vegetarische keuken gaat met rasse schreden vooruit

De tijd dat vegetarisme gelijk stond met weinig appetijtelijke groenten waaraan je een onvoldaan gevoel overhield, ligt gelukkig al lang achter ons. Lange tijd hinkte de vegetarische keuken achterop en werd ze niet voor vol aangezien, maar dat is absoluut niet meer het geval. Vegetarische gerechten zijn vandaag net zo lekker als ander eten. De vegetarische keuken evolueert voortdurend en wordt alleen maar verfijnder. Ook de kwaliteit van de vleesvervangers gaat vooruit en de bereidingswijze van de groenten wordt hoe langer hoe beter.

Verschillende soorten vegetariërs

Er bestaan verschillende vormen van vegetarisme. De diehards hebben vlees en vis volledig afgezworen. Sommige vegetariërs eten helemaal geen vlees, maar wel nog vis. Dan zijn er nog personen die je eigenlijk geen vegetariërs kan noemen, maar wel voor vegetarisch koken te vinden zijn. Ze eten één dag (of een aantal dagen) per week geen vlees of vis en hebben vegetarische gerechten in hun eetgewoonten geïntegreerd. Conclusie? Almaar meer mensen zijn te vinden voor vegetarisme, ook al volgen ze het niet allemaal even strikt.

Vegetarische gerechten: gezond en milieuvriendelijk

Vegetarische gerechten hebben intussen een vaste plaats verovert in de eetgewoonten van veel gezinnen. Ze zijn niet alleen gezond en goed voor de lijn, maar helpen ook aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. De ideale manier om een wat ecologie aan de dag te brengen, is dus door een aantal smaakvolle vegetarische gerechten op je menu te zetten. Bij deze alvast een heerlijke suggestie:

GROENTECURRY MET RIJST MET ROZENWATER

INGREDIËNTEN

Voor de groentecurry:
1 rode paprika
1 gele paprika
1 rode ui
1 courgette
3 kleine aubergines
3 bussels selderij
2 koffielepels garam masala
400 ml kokosmelk (niet gezoet)
150 ml groentebouillon
1 citroen
Zout
Peper

Voor de rijst met rozenwater:
250 g basmatirijst
750 ml water
1 koffielepel zout
1 koffielepel rozenwater
2 koffielepels ghee

BEREIDING

Snij de paprika’s en de ui in reepjes en de courgette, de aubergine en selderij in schijfjes. Neem twee eetlepels van de bovenste (dikkere) laag van de kokosmelk en laat zachtjes sudderen in een pan samen met de garam masala. Voeg de groenten toe, giet de rest van de kokosmelk erover en doe de groentebouillon erbij. Laat alles 10 minuten smeulen tot de groenten gaar zijn. Voeg zout en peper toe en werk af met een beetje citroensap. Spoel de rijst goed af en laat hem drogen. Breng gezouten water aan de kook in een pan en doe de rijst erin. Doe een deksel op de pan en laat ongeveer 12 minuten sudderen (totdat de rijst bijtgaar is). Giet de rijst af en voeg de ghee en rozenwater toe.

La tête de choux

Recept uit ons CHEF-magazine: La tête de choux

Chinese kool recepten vegetarisch koken vegetarische gerechten veel groenten eten