taboulé

Taboulé, het ideale zomerse bijgerecht

Taboulé, de Libanese klassieker

Taboulé is onlosmakelijk verbonden met de Libanese keuken. In het Midden-Oosten komt deze lekkernij op tafel als onderdeel van ‘mezze’, een verzameling van kleine gerechtjes die je deelt met liefst zo veel mogelijk tafelende vrienden en familieleden. De basisingrediënten zijn altijd dezelfde:

  • tomaten
  • (platte) peterselie
  • munt
  • fijngesnipperde ajuin
  • bulgur
Afkruiden doe je met olijfolie, citroensap en zout. Uiteraard kun je dit basisrecept naar believen uitbreiden of aanpassen. Voeg look toe voor meer smaak, of gebruik tabasco voor extra pit. Sommige mensen verkiezen couscous in plaats van bulgur: ook dat kan perfect. Let wel altijd op dat je in verhouding niet te veel granen toevoegt, want taboulé blijft in eerste instantie een salade. Groenten en kruiden moeten overheersen, de bulgur of couscous dient enkel om wat ‘bite’ toe te voegen aan je bijgerecht.

Recept voor een eigentijdse taboulé

Zin gekregen om creatief aan de slag te gaan met deze Libanese klassieker? Probeer dan dit recept eens uit.

Dit heb je nodig:

  • twee rijpe tomaten
  • een halve komkommer
  • een sjalotje
  • verse muntblaadjes
  • platte peterselie
  • komijnpoeder
  • bulgur of couscous
  • olijfolie
  • citroensap

Zo maak je het:

Snijd de tomaten, de komkommer en het sjalotje in kleine stukjes. Hak de blaadjes munt en peterselie grof. Meng de groenten met de kruiden.

Laat de bulgur of couscous zwellen in warm water, of groentebouillon (geeft extra smaak).

Meng alle ingrediënten in een schaal, voeg enkele lepels olijfolie toe en een scheutje citroensap en kruid af met komijnpoeder, zout en peper.

Smakelijk!