Skrei bereiden, een verfijnd recept

Skrei: geniet dit seizoen van een bijzondere vis

Wat maakt skrei zo’n speciale vis?

Skrei (‘zwerver’ of ‘reiziger’ in het Noors) is eigenlijk een winterkabeljauw. In de paartijd maakt deze vis een lange tocht van de Barentszee naar de Lofoten, een eilandengroep in Noorwegen. Daar is het water immers helder en rijk aan voedsel; een ideale omgeving dus om kuit te schieten. Tijdens deze tocht zwemt de vis honderden kilometers en verandert ook zijn voedingspatroon. Hierdoor wordt het vlees vaster en witter. Alleen de kabeljauw die in het seizoen voor de kust van Noorwegen gevangen wordt, mag skrei genoemd worden.

Skrei is slechts enkele weken per jaar beschikbaar

De kwaliteit van skrei is nog beter dan die van kabeljauw. Kenmerkend voor skrei zijn de spierwitte en stevige filets, die erg in de smaak vallen bij visliefhebbers. De Noren voorzien de skrei van een herkomstlabel en exporteren hem alleen naar de betere visspecialist. Skrei is slechts een paar weken per jaar verkrijgbaar, van januari tot eind maart. Soms loopt deze periode nog een paar weken langer door. Een kostbare lekkernij om deze winter zeker uit te proberen!
Recept voor skrei op een bedje van groenten en kruiden

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 gram skrei filet
  • 100 gram wortelen
  • 100 gram prei
  • 100 gram selderij
  • 250 ml witte wijn
  • 500 ml visbouillon
  • 500 gram aardappelen
  • 75 gram boter
  • 1 bundel peterselie

Bereidingswijze:

Was en schil alle groenten en snij in fijne reepjes (julienne).
Breng de visbouillon samen met de wijn aan de kook en kruid lichtjes af. Voeg de groenten toe en laat 5 minuten pruttelen.
Snij de skrei filet in stukken van identieke grootte. Laat deze vervolgens 5 tot 7 minuten sudderen. Let erop dat de temperatuur van het water onder het kookpunt blijft, anders zal de vis snel uit elkaar vallen.
Schil intussen de aardappelen en kook ze gaar. Pureer de aardappelen met boter en fijngesneden peterselie en kruid de puree met peper en zout.
Serveer de puree samen met de juliennegroentjes, de skrei filet en een fris glaasje witte wijn zoals riesling, silvaner of sauvignon blanc.


Wagyu 'tartaar' Gillardeau, limoen, soja

Recept uit ons CHEF-magazine: Wagyu 'tartaar' Gillardeau, limoen, soja

recepten

Rode quinoa, kwartel, avocado, bloemkool

Recept uit ons CHEF-magazine: Rode quinoa, kwartel, avocado, bloemkool

recepten

Mango, hangop, crumble havermout

Recept uit ons CHEF-magazine: Mango, hangop, crumble havermout

recepten

M'Hamsa couscous, granaatappel, feta van Polle geitenkaas, ras el hanout

Recept uit ons CHEF-magazine: M'Hamsa couscous, granaatappel, feta van Polle geitenkaas, ras el hanout

recepten geitenkaas recepten

Avocado, krab, pompelmoes, gel yuzu

Recept uit ons CHEF-magazine: Avocado, krab, pompelmoes, gel yuzu

recepten