Schaaldieren in je valentijnsdiner

Laat de passie oplaaien dankzij schaaldieren in je valentijnsdiner

Originele schaaldieren op het menu

Schaaldieren komen voor in allerlei recepten. Ze passen perfect bij zowel voor- als hoofdgerechten en je kunt ze het hele jaar door op het menu zetten. Iedereen kent kreeften, langoustines of garnalen. Wil je voor valentijn iets speciaals doen en je gasten écht in de watten leggen? Kies dan één van de minder bekende schaaldieren en zorg voor een origineel gerecht dat de passie doet oplaaien.    

Blauwe krab

Krab is algemeen bekend, maar blauwe krab is dat veel minder. Het vlees is sappig en mals, fijn van structuur en erg smaakvol. Blauwe krab kun je bovendien op verschillende manieren bereiden: stomen, gratineren, pocheren, … 

Rivierkreeft

De rivierkreeft leeft in zoet water en komt in verschillende kleuren voor: van olijfgroen tot zwartrood. Het vlees zit vooral in de staart en heeft een volle smaak. Rivierkreeft past bij warme en koude gerechten en kun je gebruiken in salades, als garnituur bij visgerechten of als mousse. Dit soort kreeft wordt doorgaans gekookt, maar pocheren of zelfs grillen is ook mogelijk.  

Scheermesjes

Scheermesjes staan bekend om hun typische buisvormige schelp en zijn 5 tot zelfs 15 cm lang. 
Ze komen voor in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee en zijn heel veelzijdig. Door hun opvallende vorm maak je een échte blikvanger van je gerecht!

Recept: tagliatelle met scheermesjes (voor 4 personen)

Wat heb je nodig?

  • 350 g tagliatelle
  • 850 g scheermesjes
  • peper en zout
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 dl droge witte wijn
  • 3 sjalotjes
  • olijfolie
  • 1 rode peper

Aan de slag

Spoel de scheermesjes met koud water, zodat al het zand verdwijnt. Doe de olijfolie in een pan. Zet het vuur hoog en voeg de scheermesjes toe. Nadat je de wijn hebt toegevoegd, doe je een deksel op de pan. Na een viertal minuten gaan de scheermessen open en moet je ze van het vuur halen. Let erop dat je ze niet te lang in de pan laat, want dan worden ze taai. 
Neem het vlees uit de schelpen met een scherp mesje. Vergeet niet om het zwarte zakje te verwijderen en spoel de scheermesjes daarna opnieuw af met stromend koud water. 
Stoof de sjalotjes, de teentjes knoflook en de rode peper in olijfolie (zet het vuur niet te hoog). Voeg de scheermessen toe en roer goed om.  
Kook de tagliatelle al dente en voeg een snuifje zout en peper toe. Giet de tagliatelle af en serveer samen met de scheermesjes.

Tarte tatin met vijg en eendenborst

Metro laat de passie oplaaien: Tarte tatin met vijg en eendenborst

valentijn valentijnsdessert valentijnsrecepten

Skrei met champignons en bulgur

Metro doet de passie oplaaien: Skrei met champignons en bulgur

valentijn valentijnsrecepten skrei visgerechten

Parelhoen met groene asperges en pickles

Metro doet de passie oplaaien: Parelhoen met groene asperges en pickles

hoofdgerechten vlees valentijn valentijnsrecepten

Carpaccio van coquille, appel en Chimaykaas

Metro doet de passie oplaaien: Carpaccio van coquille, appel en Chimaykaas.

koken recepten valentijn valentijnsrecepten

Hemels kippetje voor een perfecte valentijn

Een gerechtje dat zijn naam zeker niet gestolen heeft, is het hemels kippetje. Dit recept met zijn unieke combinatie van smaken is een meerwaarde voor elk Valentijnmenu. De combinatie van zwarte olijven met knolselder, venkelzaad en citroen is een overheerlijke blikvanger die verrassend uit de hoek komt. Maak het gerecht perfect met een boerderijhen, de garantie op mals en smaakvol vlees. Het hemels kippetje is op zijn best met aardappelpuree of truffelpuree, maar andere combinaties zijn uiteraard ook mogelijk.

kipgerechten valentijn valentijnsmenu recepten