Primeurasperges, wees er als eerste bij

Primeurasperges, wees er als eerste bij

Aspergeseizoen in België

Het aspergeseizoen is kort. Voor liefhebbers zelfs te kort. Traditioneel begint het aspergeseizoen in de 3de donderdag van april en eindigt het op 24 juni, het feest van Sint-Jan. Wat asperges een typische lentegroente maakt. Door met folies en warmtetunnels te werken, kan het seizoen een beetje vervroegd worden, maar de productiecapaciteit niet verhoogd worden. Uiteraard worden in de herfst en winter ook asperges gegeten. Deze werden dan ingevroren of geïmporteerd uit een zuidelijker gelegen land.

3 soorten asperges

Er bestaan 3 soorten asperges: De witte asperges, groene asperges en de paarse asperges. De 3 soorten zijn van dezelfde plant afkomstig, maar de groeiwijze verschilt.

Witte asperges

Witte asperges groeien in een opgehoogd grondbed, onder de grond, in volledige duisternis. Door het gebrek aan zonlicht blijven de asperges wit. Is het topje paars of groen? Dan zijn deze asperges in aanraking geweest met zonlicht

Groene asperges

Deze asperges worden in een vlak grondbed gewonnen, waardoor ze sneller bij het zonlicht zijn. De asperges genieten nog 2 dagen van het zonlicht vooraleer ze geoogst worden. In die 2 dagen groeien ze ongeveer een 20-tal centimeter.

Paarse asperges

Deze exclusievere paarskleurige variant van de asperges is, met zijn 20% hoger suikergehalte, de zoetste van de asperges.

Wat je niet wist over asperges

Asperges sterven niet af eens ze geoogst zijn. Ze evolueren zelfs nog in de koelkast. De kop vult zicht met vocht uit de onderkant, waardoor de kop voller wordt en de onderkant droger. Na het oogsten kunnen asperges 7 dagen in de koelkast bewaard worden.

Recept gebakken asperges in sinaasappelboter met scampi’s


Bereidingstijd:  Ongeveer 25 minutenasperges in sinaasappelboter met scampi’s

Ingrediënten

  • 1kg witte en groene asperges
  • ½ prei
  • 4 koffielepels suiker
  • 3 sinaasappels
  • 100 gr boter
  • 4 tot 6 blaadjes salie
  • Tijm
  • Chilipoeder
  • 18 kleine scampi’s
  • 1 theelepel boter
  • Peper en zout
  • Olijfolie
Bereidingswijze

  • Pel de asperges en snijd ze in beetklare stukjes. Snijd ook de prei in fijne reepjes
  • Schroei de fijngesneden asperges in de olijfolie en voeg de salie toe
  • Voeg de sneetjes prei, het chilipoeder en wat sinaasappelschijfjes toe
  • Karamelliseer het geheel door de suiker eraan toe te voegen
  • Eens gekaramelliseerd, blus je het geheel met het sap van de sinaasappels. Laat even goed doorkoken
  • Voeg stukjes boter toe en roer goed door. Haal de pan van het vuur en breng op smaak met peper en zout
  • Schroei de scampi’s kort met de tijm en olijf olie, voeg de boter toe en breng op smaak met peper en zout
  • Schik de asperges op een bord, leg de scampi’s erbij en werk af met de sinaasappelsaus.
Smakelijk!

Zeebaars in daslookkorst

Recept uit ons CHEF-magazine: Zeebaars in daslookkorst

visgerechten asperges

Asperges, pistache, raapstelen, geitenkaas uit de Kempen

Recept uit ons CHEF-magazine: Asperges, pistache, raapstelen, geitenkaas uit de Kempen

asperges aspergeseizoen geitenkaas recepten

Groene asperges in de wok: heerlijk Vlaams met een zuiderse toets

Asperges zijn een echte Vlaamse klassieker. Bijna iedereen is er dol op en je kunt ze bovendien in heel wat gerechten gebruiken. Wist je trouwens dat je asperges niet hoeft te koken? Als je origineel uit de hoek wil komen en je gasten wil verrassen, serveer je gewokte groene asperges. Op die manier voeg je een exotische toets toe aan deze Vlaamse lekkernij.

asperges groene asperges wokken groene asperges bereiden recepten