orgaanvlees

Orgaanvlees: delicatesse met een bijzondere toets

Orgaanvlees verhit de gemoederen

Hersenen, niertjes, kalfszwezerik, lever, tong, … Sommige mensen vinden het een échte lekkernij. Anderen deinzen er voor terug. Om de onvoorwaardelijke fans van orgaanvlees tevreden te stellen, kun je het maar beter op je menukaart zetten. Ze zouden het bij wijze van spreken elke dag kunnen eten. Ook in het verleden hebben ingewanden de gemoederen verhit. In sommige periodes gold het als een echte delicatesse, terwijl het in andere periodes voedsel was voor mensen van laag allooi.

Is orgaanvlees gezond?

Over het feit of inwendige organen en ingewanden gezond zijn, is al veel inkt gevloeid. Orgaanvlees heeft geen al te beste reputatie. Dikwijls wordt ervan uitgegaan dat orgaanvlees je cholesterol de hoogte in jaagt en het zelfs zware metalen zou bevatten. Orgaanvlees bevat inderdaad veel cholesterol, maar heeft minder nadelige gevolgen dan verzadigd vet dat in veel vleessoorten voorkomt. De hoeveelheid metalen is zo miniem dat het niet schadelijk is voor onze gezondheid. Maar het is wel geen goed idee om elke orgaanvlees dag te eten.

Orgaanvlees eten biedt daarnaast ook een aantal voordelen. Het bevat namelijk voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine B of ijzer.    

Mogelijkheden te over

Wil je je gasten met orgaanvlees verwennen? Dan heb je verschillende mogelijkheden:

  • foie gras
  • niertjes
  • lever
  • kalfszwezerik
  • tong
  • maag
Bovendien is orgaanvlees heel veelzijdig en kun je het met allerlei sauzen, groenten en kruiden combineren. Denk maar aan de gekende tong in Madeirasaus. 

Conclusie? Je kunt orgaanvlees gerust op je menukaart zetten. Het valt zeker in de smaak en is gezond, zolang het met mate wordt gegeten. 


Ontdek de geneugten van orgaanvlees

Een malse biefstuk, een sappige kippenborst of een heerlijk stukje kalfsfilet, het smaakt allemaal héérlijk. Maar wat te vinden van lever, kaak of – nog ongewoner – hart en hersenen? Op de juiste manier bereid, smaakt orgaanvlees even goed, zelfs beter! Dus zet deze vergeten klassiekers opnieuw op je menukaart en laat je gasten smullen van een heerlijk stukje ossenwang.

ingewanden eten orgaanvlees gezond orgaanvlees recepten recepten