New York cheesecake: legendarische en overheerlijke kwarktaart

New York cheesecake: legendarische en overheerlijke kwarktaart

De ingrediënten van kwarktaart

Een cheesecake is een kaastaart met een koekjesbodem en een romige vulling. De kaas die wordt gebruikt, is kwark (heel verse kaas). Kwarktaart bevat specifieke ingrediënten:

  • een harde en krokante koekjesbodem
  • verse kaas
  • smaakmakers zoals kruiden of chocola
  • fruit als afwerking (contrasteert met de smaak van de kaas)
Voor de kaas kun je kiezen uit verschillende soorten: ricotta, mascarpone, geitenkaas, roomkaas, ... Om de typische smaak van cheesecake te behouden, is het belangrijk dat de kaas ongerijpt is.

Wat maakt New York cheesecake zo typisch?

Er doen verschillende versies de ronde over de oorsprong van New York cheesecake. Zo zou kaasmaker William Lawrence in 1872 de basis gelegd hebben voor de cake. Dertig jaar later borduurde James Kraft verder op de techniek van Lawrence. Hij voegde Philadelphia roomkaas toe die tot op vandaag in New York cheesecake wordt gebruikt.    

De oorsprong van New York cheesecake gaat volgens andere bronnen terug tot 1929. Ene Arnold Reuben, eigenaar van het Turf Restaurant in New York City, serveerde deze pure kwarktaart voor het eerst. Toen hij de taart thuis proefde (gemaakt door een van zijn serveersters), was hij er meteen weg van en zette hij het recept prompt op zijn menukaart. Al snel werd de cheesecake vermaard in New York en kreeg hij de naam van de stad mee. Tot op vandaag is het een populair dessert dat bestaat uit pure roomkaas, room, eieren en suiker. De taart heeft een pure smaak en er worden geen extra’s aan toegevoegd.
Zelf New York cheesecake bereiden

New York cheesecake kun je perfect zelf bereiden. Hieronder vind je het stappenplan waarmee je meteen aan de slag kunt.

Ingrediënten

  • 400 g roomkaas
  • 150 g suiker
  • 100 g gesmolten boter
  • 250 g koekjes
  • 2 eieren
  • 1,5 eetlepel maïzena
  • 200 g zure room

Aan de slag

Voor de bodem kun je verschillende soorten koekjes gebruiken. Speculaas en ook Bastognekoeken lenen er zich uitstekend toe. Je moet de koekjes om te beginnen verkruimelen en daarna mengen met de gesmolten boter. Druk het mengsel aan op de bodem van een springvorm van 24 cm en bewaar in de koelkast. Gebruik een mixer om de roomkaas met de eierdooiers, de zure room, de suiker en de maïzena te mengen. Klop de eiwitten stijf en meng ze met de kaas. Giet het mengsel in de bakvorm en zet een uur in de oven (op 180°). Als je de oven hebt uitgezet, laat je de cheesecake nog een uurtje in de oven afkoelen. De taart moet volledig afgekoeld zijn wanneer je hem uit de vorm haalt en serveert.

Wagyu 'tartaar' Gillardeau, limoen, soja

Recept uit ons CHEF-magazine: Wagyu 'tartaar' Gillardeau, limoen, soja

recepten

Rode quinoa, kwartel, avocado, bloemkool

Recept uit ons CHEF-magazine: Rode quinoa, kwartel, avocado, bloemkool

recepten

Mango, hangop, crumble havermout

Recept uit ons CHEF-magazine: Mango, hangop, crumble havermout

recepten

M'Hamsa couscous, granaatappel, feta van Polle geitenkaas, ras el hanout

Recept uit ons CHEF-magazine: M'Hamsa couscous, granaatappel, feta van Polle geitenkaas, ras el hanout

recepten geitenkaas recepten

Avocado, krab, pompelmoes, gel yuzu

Recept uit ons CHEF-magazine: Avocado, krab, pompelmoes, gel yuzu

recepten