Mosselen mogen niet ontbreken op je menukaart. Mosselen klaarmaken in je restaurant is eenvoudig. Ontdek onze tips, info en recepten!

Mosselen klaarmaken: zo serveer je je gasten de lekkerste mosselgerechten!

Het mosselseizoen begint al in juli

Vanaf begin juli kun je verse mosselen in de winkel vinden. Omdat de meeste gasten ervan houden om al bij de start van de zomer te genieten van deze schaaldieren, zet je mosselen het best al vroeg op de kaart. Toch zijn mosselen eigenlijk op hun best vanaf september. Het ezelsbruggetje zegt dan ook dat je ze eet in maanden met een ‘r’. Dankzij betere kweek- en transporttechnieken kunnen we echter almaar vroeger kwalitatieve mosselen aanbieden. Alleen vanaf april tot juli kun je deze lekkernij niet serveren, omdat de diertjes zich dan voortplanten.

Vanwaar komen onze mosselen?

Mosselen zijn schelpdieren die veelvuldig voorkomen in de Noordzee. De bekendste zijn de Zeeuwse mosselen, afkomstig uit het Nederlandse Zeeland. Daarnaast zijn er ook de Belgica mosselen, waarvan een deel voor de kust van Nieuwpoort gekweekt wordt, en exemplaren afkomstig uit andere landen, zoals Frankrijk, Ierland en Denemarken.

Mosselen klaarmaken doe je in de traditionele mosselpot

Om mosselen klaar te maken, heb je het juiste keukengerei nodig. Een traditionele mosselpot is natuurlijk onmisbaar. Het is bijna heiligschennis om klassiek bereide mosselen op een andere manier te serveren. Deze mosselpotten bestaan in verschillende groottes en kleuren, zoals wit, zwart en oranje. Ze zijn voorzien van een handig deksel dat eveneens als schaal voor de lege schelpen kan fungeren. Deze mosselpotten vind je bij Metro, net als de heerlijke en superverse mosselen zelf!

Mosselen natuur of toch liever een speciaal recept?

Een gerecht dat zeker niet op je menukaart mag ontbreken, is mosselen natuur. De aanduiding ‘natuur’ wil zeggen dat ze geserveerd worden in het kookvocht met groenten, en dus niet in een andere saus. De typische groenten voor deze bereiding zijn ui, selder, peterselie en laurier. Wie wil, kan eventueel ook wortel of prei toevoegen.

Naast de klassiekers mag ook een atypisch mosselgerecht niet ontbreken. Het kan geen kwaad om je gasten ook eens andere smaken te laten ontdekken! Om je alvast op weg te helpen, verklappen we hier een heerlijk recept voor mosselen met wijn en kruiden.

Recept voor mosselen met wijn en kruiden

Voor je begint met koken, is het belangrijk om de mosselen schoon te maken. Spoel ze grondig onder stromend water om eventueel zand te verwijderen. Hardnekkig vuil verwijder je met een borstel. Mosselen die op dit moment al open zijn, kan je beter verwijderen.

Ingrediënten:

 • 1 kilo mosselen
 • 200 ml witte wijn
 • 2 liter visbouillon
 • 1 venkel
 • 2 tomaten
 • 2 uien
 • 3 stengels prei
 • 2 teentjes look
 • Een halve gram saffraan
 • Laurierblaadjes
 • Peperkorrels
 • Kruidnagel
 • Peterselie
 • Kruidentuiltje met rozemarijn, tijm, marjolein
 • Peper en zout

Bereiding:

 • Snij de groenten, de ui en de look grof
 • Bak dit alles in een grote pan tot het glazig is
 • Blus met witte wijn en voeg de visbouillon toe
 • Voeg alle kruiden en het kruidentuiltje toe
 • Kruid het geheel met peper en zout en laat het kort even sudderen
 • Voeg nu de mosselen toe en laat koken gedurende 10 tot 15 minuten tot de schelpen opengaan
 • Serveer de mosselen met de groenten en geroosterd stokbrood

Ideetjes voor lekkere gerechten met mosselen

Natuurlijk kan je mosselen ook verwerken in tal van andere heerlijke bereidingen. Vissoep met mosselen of mosselen met pikante tomatensaus smaken heerlijk als voorgerecht. Als hoofdgerecht kan je mosselen ook eens frituren of verwerken in een heerlijke paella of pasta met zeevruchten. De mogelijkheden met dit heerlijke schelpdiertje zijn eindeloos!

Mosselen, krokantje van inktvis, jodiummeringue, zure yoghurt

Recept uit ons CHEF magazine: Mosselen, krokantje van inktvis, jodiummeringue, zure yoghurt

recepten mosselen mosselen recept visgerechten