Mocktails

Mocktails, mateloos plezier

Antwerpen, een grijze decemberdag. Dave Aertgeerts brengt een bezoek aan Maxime Biot, ceremoniemeester van Bar Zar. De twee tovenaars demonstreren voor ons de kracht van mocktails. Je waant je in augustus, zelfs in putje winter.

“Mensen die geen alcohol drinken, feesten ook graag”, legt Dave uit. “Als hun tafelgenoten nippen van een mooi versierde cocktail, hebben ze geen zin in een onnozel glas frisdrank. De kunst van de mocktail bestaat erin om de klant een drankje voor te schotelen dat zowel inventief, smakelijk als feestelijk is.”

Terwijl Dave een heerlijk mengsel van verse frambozen en gemberbier maakt, benadrukt hij de moeilijkheidsgraad van deze alcoholvrije oefening: “In cocktails gebruiken we vaak alcohol van hoge kwaliteit en met uitgesproken smaken. Bij mocktails moeten we die rijkdom verkrijgen met basisingrediënten. Om daar het beste uit te halen, heb je verse producten en een getalenteerde barman nodig.”

Aromatische kruiden zijn een goede keuze voor deze mixen, zo bevestigt Maxime: “Ze geven de mocktail punch. Zo valt het minder op dat er geen alcohol in zit. Het heeft geen zin het te ver te zoeken of veel ingrediënten te gebruiken. Met drie of vier goed gekozen, gebalanceerde smaken bereik je verbluffende resultaten. Maar je moet durven proberen, durven verrassen ...”

Mocktails komen tegemoet aan de wensen van de klant, maar bieden ook een uitstekende return on investment. De food cost is veel lager dan die van een cocktail en de marge is veel groter dan bij frisdrank. Als de mocktail van de nodige kwaliteit getuigt, willen klanten er gerust evenveel voor betalen als voor een cocktail met alcohol.

Tips

  • Gebruik aromatische kruiden om je mocktails pit te geven.
  • Serveer je mocktails zoals cocktails, in speciale glazen.
  • Verzorg de afwerking en let op het visuele aspect.
  • Oefen vaak, enkel zo kom je tot een consistent resultaat.
  • Kies voor simpele, maar pittige combinaties.

Opleidingen

Horeca Vorming biedt een brede waaier opleidingen aan voor barmannen of chefs die de mysteries van de mixologie willen ontrafelen. Van de ontdekking van cocktails tot het uitdiepen van je kennis over verschillende sterkedranken, zij dompelen je onder in deze hippe wereld. Of om het met de woorden van Maxime Biot te zeggen: “Drinking is the new cooking”. Ready, set ... shake!

Alle informatie vind je op www.fanvanhoreca.be


Gegrilde zeeduivel met lasagne van groene asperges

Laat je inspireren: Gegrilde zeeduivel met lasagne van groene asperges

Lamsfilet en kalfzwezerik met morieltjes

Laat je inspireren: Lamsfilet en kalfzwezerik met morieltjes

Asperges met gepocheerd ei en schaaldierenmousseline

Laat je inspireren: Asperges met gepocheerd ei en schaaldierenmousseline

Lamskroon met Provençaalse honingsaus

Laat je inspireren: Lamskroon met Provençaalse honingsaus

Virgin Mojito

Recept voor een basis Virgin Mojito.

cocktails