recettes faciles

Makkelijke recepten met kool, de winterse topper

Even opsommen ...

Kool heb je in alle mogelijke variaties. Dat maakt het tot de ideale groente om mee te experimenteren in de keuken. Een kleine opsomming van de meest klaargemaakte soorten:

  • Witte kool. Heerlijk met een klassieke ‘witte béchamelsaus’ erbij.
  • Rode kool. Lekker met appeltjes, uiteraard.
  • Boerenkool. In de VS is deze koolsoort bijzonder populair bij de health foodies, iedere zichzelf respecterende blogger heeft wel een recept met kale in de aanbieding.
  • Savooikool. Een uiterst smaakvolle koolsoort, lekker gestoofd.
  • Bloemkool en broccoli. Met deze koolstronkjes kun je eindeloos variëren, zowel in warme als koude bereidingen.
  • Romanesco. Ken je deze kruising van bloemkool en broccoli al?
  • Paksoi en Chinese kool. Deze zachtere koolsoorten zijn populair in oosterse wokgerechten.
Tussen al deze soorten vind je vast iets wat je lekker vindt, of wat je inspiratie oplevert om ze klaar te maken. Laat je creativiteit de vrije loop, of beter nog: lees hieronder verder voor instant tips en makkelijke recepten die je meteen kunt uitproberen.

Makkelijke recepten met kool

Kool klaarmaken kan op allerlei manieren. Stoven, koken, stomen, bakken of wokken: alles is mogelijk. Enkele suggesties voor klassieke, gezonde en exotische gerechten met kool.

Koolwraps

Kies een koolsoort met grote, stevige bladeren zoals witte kool. Kook de bladeren enkele minuutjes in water. Haal uit het water en laat uitlekken. Vul de koolbladeren vervolgens op met een vulling naar keuze: rijst, gehakt, stukjes kip, fijngehakte groenten, ...

Op z’n Indisch: met yoghurt en curry

In India is kool een vaak terugkerend ingrediënt in groenteschotels. Deze combinatie met yoghurt en currykruiden is een topper voor wie houdt van de kruidige, vegetarische gerechten van de Indiase keuken.

  • Hak een groene kool, savooikool of Chinese kool fijn.
  • Roerbak in (olijf)olie, en voeg er een koffielepel graanmosterd aan toe.
  • Zet het vuur lager en roer er 200 g volle yoghurt doorheen.
  • Voeg daarna kruiden toe: zout, komijn, koriander (gemalen of vers, wat je verkiest) en kurkuma (specerij die een beetje als komijn smaakt, maar vooral zorgt voor een mooie, felgele kleur).
  • Meng de kool en de yoghurt-kruidensaus goed door elkaar.
  • Serveer lauwwarm met knapperig brood of als bijgerecht bij een vlees- of visschotel.

Klassieke coleslaw

De Amerikanen zijn dol op hun coleslaw, oftewel koolsla. Zo’n heerlijk fris slaatje kan je makkelijk zelf maken. Snij witte kool in dunne sliertjes, en maak eendressing op basis van mayonaise en een beetje wijnazijn. Meng onder elkaar, en voeg er desgewenst nog andere groenten aan toe, zoals geraspte wortel. Een zoete toets doet het ook altijd goed in een coleslaw: appeltjes of rozijntjes bijvoorbeeld.

Smakelijk!

La tête de choux

Recept uit ons CHEF-magazine: La tête de choux

Chinese kool recepten vegetarisch koken vegetarische gerechten veel groenten eten