lekkere cocktails maken

Feestelijk zomeren met kleurige cocktails!

De kunst van meerlagige cocktails

Heel Vlaanderen lijkt wel in de ban van mixologisten als Manuel Wouters. Niet verwonderlijk trouwens: de meester-cocktailmaker tovert vaak echte kunstwerkjes uit zijn cocktailshaker. Wil je ook cocktails met meerdere laagjes maken om je gasten omver te blazen? Hou dan steeds rekening met de zwaartekracht van de ingrediënten die je gebruikt. Zware ingrediënten zinken - uiteraard - naar beneden, terwijl de lichtere komen bovendrijven.

Dit overzichtje helpt je alvast:

  • Licht: hoog-alcoholische dranken zoals gin, wodka en fruitige cognacs
  • Medium: likeurs zoals triple sec, curaçao en amaretto
  • Zwaar:  roomlikeur, grenadine en crème de menthe
De beste techniek? Giet de ingrediënten voorzichtig van zwaar naar licht over een lepel in een glas. Als je een gekleurd effect wilt zoals bij een Tequila Sunrise, giet je de zwaarste laag laatst, zodat die de andere lagen doordrenkt op weg naar beneden.

Presentatie is alles

Bij een lekkere zomercocktail hoort natuurlijk ook een zomers presentatie. Het oog wil ook wat! Lekkere cocktails maken is dus nog maar de eerste stap. Je kunt je cocktail trouwens op heel wat manieren afwerken. Met vers fruit bijvoorbeeld, dat uiteraard mooi samengaat met het fruit dat in je cocktail verwerkt zit. Ook ‘frosting’ is een optie. Daarbij maak je de rand van het glas vochtig met bijvoorbeeld citroensap, waarna je het glas doopt in suiker, zout of kokosnootschilfers. Ijsblokjes met bevroren fruit zijn ook altijd een leuke toets. Nog een kleurrijk rietje en klaas is kees!

De lekkerste cocktail met frambozen

Op zoek naar een lekkere alcoholvrije cocktail om aan je gasten te serveren? Probeer dan zeker deze Raspberry Smash met tijm.

Dit heb je nodig:

  • 8 frambozen
  • 1 takje tijm
  • 1 cl suikersiroop
  • 2 cl limoensap
  • 10 cl ginger ale
  • Ijsblokjes
Je stampt de frambozen fijn en doet ze vervolgens samen met de tijm in een mixer. Daarna voeg je een beetje ijs, limoensap en suikersiroop toe. Goed schudden. Nu nog bijvullen met ginger ale, goed roeren en dan door een zeef in je cocktailshaker genieten. Nog afwerken met verse frambozen en genieten maar!

Gin tonic

Recept voor een basis gin tonic.

cocktails

Virgin Mojito

Recept voor een basis Virgin Mojito.

cocktails

Kir Royal

Recept voor een basis Kir Royal.

cocktails

Whisky cola

Recept voor een basis whisky cola.

cocktails

Horse's Neck

Ontdek hoe je de cocktail "Horse's Neck" maakt en wat je ervoor nodig hebt.

aperitieven cocktails eindejaarsdranken