3 bieren

Bier en tapas: een perfecte combinatie

Chimay met kroepoek van nuru, dipper van haring met zure room en quinoa

Dit hebt u nodig (voor 4 personen):

 • 4 vellen nuru
 • 50 gr ongekookte quinoa
 • 100 gr zure room
 • 200 gr haring

Zo maakt u het:

Versnijd de nuru vellen in stroken van +/- 3 op 5 cm en frituur ze op 180°C.
Kook de quinoa gaar en laat uitlekken. Maak een crème van de zure room en de haring. Breng op smaak en voeg naar smaak haring of zure room toe. Meng hier de gekookte quinoa door. Serveer vervolgens als een dipsaus met de kroepoek van nuru.

Een donker bier kenmerkt zich sterk door de aanwezigheid van gebrande mouten en (in vele gevallen) het gebruik van kandijsuiker. We zijn nogal traditioneel meegaand om hier stevig vlees tegenover te zetten, met volle sauzen en room. Dat is echter vette laag op suikerlaag leggen. Door een speels hapje te serveren waar we met zuren spelen (zowel van de haring als van de zure room) creëren we een nieuwe dimensie in het bier en vervolledigen we het smaakpalet in de mond.

Maredsous met volkoren toast, aardappelsalade met buikspek, verse kruiden en mascarpone

Dit hebt u nodig (voor 4 personen):

 • 3 polderaardappelen
 • 300 gr buikspek
 • 100 gr mascarpone
 • een handvol verse kruiden (dille, dragon, peterselie)
 • toasten gemaakt uit volkoren brood

Zo maakt u het:

Snijd de aardappelen in blokjes van 1 op 1 cm en kook ze gaar. Koel onmiddellijk in ijswater. Grill het buikspek en leg het in een oven van 180°C en laat gedurende 20 minuten garen. Snijd ook het buikspek in kleine brunoise. Meng het afgekoelde buikspek met de aardappelen en de mascarpone en smaak af met peper en zout. Meng er ook nog de gehakte kruiden onder. Serveer met de toast.

Bij een stevig bier mag u ook een stevige tapas zetten. Noch het bier, noch het gerecht mag op de tweede plaats staan. Het buikspek zorgt voor de vetheid, de mascarpone voor de fraicheur. Moest u dit buikspek warm serveren, dan zou u het bier wegeten. Door dit koud te serveren als een aardappelsalade met dan ook nog het krokante van de toast krijgt u een beter symbiose tussen beer and food.

Lindemans met croque bloedworst, tomaat, gerookte kip, oud Brugge kaas, ijsbergsalade

Dit hebt u nodig (voor 4 personen):

 • 400 gr bloedworst
 • 1dl melk
 • wit brood of tramezzine
 • 2 tomaten
 • ½ ijsbergsalade
 • 200 gr gerookte kipfilet
 • 4 schijfjes oud Brugge kaas

Zo maakt u het:

Mix in een blender de bloedworst met de melk. Smeer dit op het brood. Beleg met de tomaat en de ijsbergsla. Leg hierop de schijfjes gerookte kip en eindig met de oud Brugge kaas en opnieuw een schijf brood. Toast in een croque apparaat of een grill.

Fruitbieren zijn misschien wel het moeilijkste om te combineren met food. Je moet altijd op zoek gaan naar de balans. We gaan in dit gerechtje de uitdaging aan om zoet (bloedworst) en zuur (tomaat) van het gerecht over te brengen naar het bier. Het geheel geeft een vol, vet mondgevoel en het bier zal dat perfect compenseren.

Asperges met gepocheerd ei en schaaldierenmousseline

Laat je inspireren: Asperges met gepocheerd ei en schaaldierenmousseline

Gegrilde zeeduivel met lasagne van groene asperges

Laat je inspireren: Gegrilde zeeduivel met lasagne van groene asperges

Lamsfilet en kalfzwezerik met morieltjes

Laat je inspireren: Lamsfilet en kalfzwezerik met morieltjes

Lamskroon met Provençaalse honingsaus

Laat je inspireren: Lamskroon met Provençaalse honingsaus

Gin tonic

Recept voor een basis gin tonic.

cocktails