De Aziatische keuken staat vooral bekend om haar pikante specerijen. Maar oosters eten is bovenal gezond en lekker!

De Aziatische keuken: pittig én gezond

Pikant is géén must in de Aziatische keuken

De gerechten in Azië zien er niet alleen heel kleurrijk uit, ook in de mond zorgen ze voor een explosie aan smaken. De Aziatische voorliefde voor pikant wordt bij ons niet door iedereen gedeeld, maar dat hoeft ook niet. Want ook wie minder copieus omspringt met chilipeper, gember, kaneel of kruidnagel kan een lekker Chinees, Thais of Vietnamees gerecht op het bord toveren. Thaise basilicum en citroengras bezorgen je gerechten een welkome frisse toets.

Zout, noch peper in Aziatische gerechten

In tegenstelling tot wat velen denken, is de Aziatische keuken erg gezond. Zout en peper worden vervangen door allerlei kruidenmixen, curry’s, soja- en vissaus. Gefermenteerde vissaus vormt niet voor niets de basis voor hét nationale gerecht van Thailand: tom yam, een zoetzure soep met vis of kip.

De Aziatische chefs, die het hakmes als volleerde samoerais ter hand nemen, zijn ook meesters van de wok. Verse garnalen krijgen ruim de tijd om te garen in een soep waardoor er niets van hun voedingswaarde verloren gaat. Ook de vele curry’s, van oorsprong een Indisch gerecht, zijn echte smaakbommen omdat ze garen op lage temperatuur. Verrijk ze met een vastkokende vis (of schaaldieren), voeg wat kokosmelk toe en je krijgt een superlekker, supergezond gerecht waar ook niet-heethoofden graag hun tanden in zullen zetten.

Recept: viscurry

Ingrediënten:

 • 1 ui
 • 1 teentje look
 • 1 chili
 • 3 takjes selder
 • 1 paprika
 • 200 gr peultjes
 • 1 prei
 • 2 stengels citroengras
 • 750 gr visfilet
 • 12 garnalen
 • 1 eetlepel palmsuiker
 • 2 eetlepels currypoeder
 • 2 eetlepels vissaus
 • 2 eetlepels sojasaus
 • 800 ml visbouillon
 • 4 kaffir limoenblaadjes
 • 3 stengels Thaise basilicum
 • 3 korianderstengels
 • arachideolie

Bereiding:

Hak de ui, het teentje look en de chili fijn en snij de groenten in repen. Hak het citroengras grof, snij de vis in kleine stukjes en pel de garnalen. Roerbak de ui met de look en de chili lichtjes in een wok en voeg wat arachideolie toe.

Voeg nu ook de groentjes toe en bestrooi ze met de palmsuiker en het currypoeder. Besprenkel het geheel met de vis- en sojasaus en voeg daarna de visbouillon toe. Doe ten slotte ook het citroengras en de kaffirblaadjes in de wok.

Laat alles 5 minuten garen op een licht vuurtje en voeg daarna de garnalen en de vis toe. Opnieuw 5 minuten later hak je de overige kruiden fijn die je toevoegt aan de curry en je bent klaar om te serveren.

Tip: wie houdt van een pittig gerecht kan naar smaak currypoeder toevoegen.

Smakelijk!

Wagyu 'tartaar' Gillardeau, limoen, soja

Recept uit ons CHEF-magazine: Wagyu 'tartaar' Gillardeau, limoen, soja

recepten

Rode quinoa, kwartel, avocado, bloemkool

Recept uit ons CHEF-magazine: Rode quinoa, kwartel, avocado, bloemkool

recepten

Mango, hangop, crumble havermout

Recept uit ons CHEF-magazine: Mango, hangop, crumble havermout

recepten

M'Hamsa couscous, granaatappel, feta van Polle geitenkaas, ras el hanout

Recept uit ons CHEF-magazine: M'Hamsa couscous, granaatappel, feta van Polle geitenkaas, ras el hanout

recepten geitenkaas recepten

Avocado, krab, pompelmoes, gel yuzu

Recept uit ons CHEF-magazine: Avocado, krab, pompelmoes, gel yuzu

recepten