Gevulde artisjok klaarmaken in een mum van tijd

Artisjok: een echte lekkernij boordevol pit

Frisse en pittige groenten tijdens de lente

Maart, en bij uitbreiding de lente, is de periode van de frisse groenten. Artisjokken, radijsjes en peterselie komen volop aan bod. Het zijn veelzijdige groenten die allerlei gerechten extra smaak geven. 

  • Artisjok. Jonge en zachte artisjokken zijn een echte delicatesse deze tijd van het jaar. Deze groente gaat perfect samen met dipsauzen en kun je zelfs rauw eten.
  • Radijsjes. Radijsjes zijn mooi rood en smaken goed af. Ze gaan goed samen met allerlei soorten kazen en komen tot hun recht in allerlei slaatjes.
  • Peterselie. Peterselie geeft heel wat gerechten een lekker extraatje. Je kunt het bijvoorbeeld combineren met aardappelen en roerei. Als je het in hete olie bakt wordt het lekker krokant.  

Artisjokken in een notendop

Artisjokken: lekker, gezond en gemakkelijk ken zijn de groene bloemknoppen van een distelplant en bestaan uit schubben. Vooral het ‘hart’ wordt als een echte lekkernij beschouwd. Ze zijn niet alleen overheerlijk, maar ook gezond. Artisjokken bevatten immers vitaminen, koolhydraten en vezels. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende groottes, wat overigens niets over de kwaliteit zegt.  

Artisjokken moeten stevig zijn en mogen geen bruine schubben hebben. Je bewaart ze het best in de koelkast. Het is ideaal om een vochtige doek te gebruiken zodat ze niet uitdrogen. 

Zelf artisjokken klaarmaken

Wil je je smaakpapillen verwennen? Maak dan zelf artisjokken klaar. Wij geven je alvast de nodige inspiratie met dit gerecht. Smakelijk!

Gevulde artisjokken

Ingrediënten

  • 8 artisjokken
  • Ui (gesnipperd)
  • Varkensgehakt
  • 100 g ham
  • Broodkruim
  • Zout
  • Peper
  • Peterselie
  • Olijfolie
  • Tomatensaus
Aan de slag

Breng een pan met water (met een beetje zout) aan de kook. Doe de artisjokken erin en kook ze gaar. Doe de ui, ham en het varkensgehakt in een pan en laat bakken totdat het vlees gaar is. Vergeet vooraf geen olijfolie in de pan te doen. Voeg daarna zout, peper, de peterselie en het broodkruim toe. 
Verwijder de bladeren van de artisjok. Vul elk exemplaar met het vlees en snij de steel van de gevulde artisjokken af. Plaats ze tot slot 20 minuten in de oven en serveer ze met de tomatensaus.

Wagyu 'tartaar' Gillardeau, limoen, soja

Recept uit ons CHEF-magazine: Wagyu 'tartaar' Gillardeau, limoen, soja

recepten

Rode quinoa, kwartel, avocado, bloemkool

Recept uit ons CHEF-magazine: Rode quinoa, kwartel, avocado, bloemkool

recepten

Mango, hangop, crumble havermout

Recept uit ons CHEF-magazine: Mango, hangop, crumble havermout

recepten

M'Hamsa couscous, granaatappel, feta van Polle geitenkaas, ras el hanout

Recept uit ons CHEF-magazine: M'Hamsa couscous, granaatappel, feta van Polle geitenkaas, ras el hanout

recepten geitenkaas recepten

Avocado, krab, pompelmoes, gel yuzu

Recept uit ons CHEF-magazine: Avocado, krab, pompelmoes, gel yuzu

recepten