verschillende soorten aardappelen

Aardappelen: verschillende variëteiten en gerechten

De troeven op een rijtje

Samen met rijst, maïs en tarwe is de aardappel het belangrijkste voedingsgewas ter wereld.   
De geschiedenis van de aardappel gaat eeuwen terug. Dat aardappelen tot op de dag van vandaag in zowat alle huiskamers, tavernes en restaurants worden geserveerd, is dan ook een échte verdienste. Maar het is allesbehalve verwonderlijk wanneer we de troeven op een rijtje zetten. Aardappelen zijn namelijk een belangrijke bron van koolhydraten en bevatten ook vezels en vitamines. Daarnaast zijn ze echte passe-partouts die bij allerlei gerechten passen. Je kunt ze ook op verschillende manieren bereiden en het zijn – in tegenstelling tot wat dikwijls wordt gedacht – géén dikmakers.

De verschillende soorten aardappelen

Net zoals er verschillende bereidingswijzen bestaan, bestaan er ook verschillende soorten aardappelen. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden wanneer je ze op de menukaart zet. Bij elke variëteit hoort een bereidingswijze. Hieronder vind je alvast een overzicht:

Bintje

De Bint-aardappel heeft bloemig vruchtvlees en is ideaal om te frituren en te pureren. Op z’n best vanaf september tot en met juni.

Krielaardappel

Krielaardappelen danken hun naam aan hun look. Ze zijn kleiner dan hun soortgenoten en zien er erg mooi uit. Ideaal om te koken of in de schil te bakken.       

Charlotte

De Charlotte is langwerpig, heeft stevig vruchtvlees en een fijne smaak. Deze aardappelsoort is geschikt om te bakken, te stomen of om salades mee te bereiden.      

Primeuraardappelen

Primeuraardappelen zijn heel bekend en worden vooral tijdens de zomer veelvuldig verorberd. Ze hebben een dunne schil en je kunt ze bakken, koken of stomen. Ideaal voor zomerse gerechten.

Eigenheimer

De Eigenheimer heeft een ovalen vorm en een lichtgele kleur. Deze soort staat bekend om zijn goede smaak en wordt veel voor puree gebruikt. Bovendien kun je de Eigenheimer ook stomen.

Recept: truffelpuree bereiden

Wil je je gasten verwennen met een verrassend gerecht? Maak dan truffelpuree klaar. Je kunt het eenvoudig bereiden, maar het is bijzonder lekker.  

Ingrediënten

  • 10 g zwarte truffel
  • 800 aardappelen
  • 100 ml melk
  • 100 ml slagroom
  • 40 g boter
  • truffelolie
  • zout
  • peper
Aan de slag
Breng de aardappelen in zout water aan de kook (zo’n 25 minuten) en pureer ze. Laat de melk, de boter en de slagroom op een zacht vuur warm worden en roer ze door de puree. Hak de zwarte truffel fijn en meng hem door de puree. Breng tot slot op smaak met wat truffelolie en een snuifje zout en peper.