Hun levendige kleuren, bedwelmende geuren en genereuze vormen voeren je mee naar verre landen. Passievrucht, mango, kokosnoot, banaan, carambola en drakenvrucht, deze exoten nodigen uit tot creatieve pareltjes op jouw menu.
Waarom kiezen voor exoten van METRO?
Groot basisaanbod en nog meer op bestelling
Per stuk afneembaar
Het hele jaar door verkrijgbaar
Onze aanraders in mei, juni & juli
Guave
De guave komt uit Mexico en Brazilië. Het is een ovale vrucht van 4 tot 12 cm met een geelgroene schil. Het vruchtvlees is wit, geel, geelgroen of roze van kleur. De textuur is zacht, sappig en korrelig.
Zeer rijk aan vitamine C en vezels. Ze heeft een zoetzure smaak, gelijkend op die van aardbei of peer. Je kunt de vrucht uitlepelen of schillen en rauw opeten.
Papaja
De papaja komt uit Zuid-Mexico. Ze bevat veel vitaminen en calcium. De pitten lijken op peperkorrels en zijn niet eetbaar. De vrucht is rijp als ze meegeeft wanneer je er lichtjes in drukt en als de schil geel verkleurt.
Papaja is een lekkere exoot die je makkelijk uit het vuistje kan eten. Om de smaak een frisse toets te geven, sprenkel je er wat druppeltjes limoensap overheen. De papaja doet het goed in fruitsalades en groentesalades, maar ook met vlees, gevogelte of gehakt. Over het algemeen combineert de papaja goed met zure vruchten omdat de smaken elkaar aanvullen. In sommige landen eten ze de papaja ook onrijp als groente in curry’s, chutneys of salades.
Wel oppassen je papaja combineert met yoghurt of room. Die combinatie levert vaak een bittere smaak op en bovendien maakt het enzym papaïne dat in papaja zit, de zuivel waterig. Op vlees heeft dit enzym dan weer een positief effect: het vlees wordt malser omdat papaïne eiwitten afbreekt.
Limequat
De limequat komt uit China. Het is een kruising tussen een ovale kumquatsoort en limoen, ter grootte van een pruim. Het heeft een dunne, groene schil en vruchtvlees met een verfrissend limoenaroma. De vrucht heeft een bitterzoete smaak, de schil is
heel aromatisch en het vruchtvlees is zuur. De limequat eet je in zijn geheel, inclusief de schil en pitjes.
Kumquat
De kumquat komt uit Zuidoost India. Het is een langwerpige citrusvrucht van zo’n 4 cm lang. Rijk aan vitamine C, kalium en koper. De schil smaakt zoet en het vruchtvlees zuur. Je kan de kumquat in zijn geheel eten, ook de schil en pitjes.
De vrucht is populair in marmelades, al zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo kan je de kumquat in plakjes snijden en toevoegen aan je salades, of als garnering gebruiken bij cocktails, in thee, bij gegrild of gebraden vlees. Daarnaast kan je ze in chocolade dippen of je kan ze in zijn geheel als snoepje serveren. Kumquats kan je overal inzetten waar je sinaasappel gebruikt.
Mangistan
De mangistan komt uit Indonesië, Maleisië, Thailand en Colombia.
De vrucht is 3 à 8 cm groot met een dikke, leerachtige schil die
paars-bruin of rood-violet van kleur is. Binnenin zitten 4 à
8 witte partjes zoals in een mandarijn. De dikke, sappige zaadmantels hebben een zoetzure, heel aromatische en frisse smaak die doet denken aan een combinatie van aardbeien en druiven. Snij de vrucht dwars door en eet de partjes zo op.
Kokosnoot
Het geheim van een goede kokosnoot? Hij klotst als je hem schudt! Een rijpe kokosnoot heeft een mooie donkerbruine kleur en voelt zwaar aan. Dan is hij op zijn best met zacht en sappig vruchtvlees.
In jonge kokosnoten zit het meeste en het zoetste kokoswater. Bij oudere kokosnoten wordt het vruchtvlees dikker en harder.
Zowel kokoswater, het vruchtvlees van de kokosnoot als kokosvet zijn een vast ingrediënt in de Oosterse keuken. Je maakt er in een handomdraai heerlijke wokgerechten mee. Kokosmelk past bij alle soorten vlees, vis en gevogelte, ook groenten en fruit passen bij kokos. Voeg kokosmelk toe aan je gewokte groenten of vlees, samen met gember, citroengras of een Thaise currypasta. Laat het geheel even trekken, en klaar! Wegens het hoge watergehalte is verse kokosnoot niet zo geschikt
voor gebak of confituur. Je eet ze meestal rauw en geschild.
Pitahaya rood
De pitahaya wordt vaak doorgesneden en uitgelepeld, maar je kan hem ook in plakken snijden en zo serveren.
Baby-ananas
Je gebruikt hem op dezelfde manier als zijn grote broer, maar de baby-ananas is
wel zoeter en zachter van structuur. Qua smaak is hij te combineren met
banaan, karamel, kokos... Ananas is lekker in ijs en smoothies, en kan
mee in de wok, samen met vlees, kip of pita. Enorm veel mogelijkheden
dus. Baby-ananas wordt rijp geplukt, de vrucht rijpt niet na. Zodra je
een lekkere ananasgeur ruikt, de middelste bladeren bovenop wat los
zitten en een diepgroene kleur hebben en als de ananas glanst, is hij
rijp.
Onze andere assortimenten
Noten en zaden
Noten en zaden, bommetjes van energie en voedingsstoffen.