Reiniging en ontsmetting

Reiniging-ontsmetting-header-nl

Om snel en efficiënt de reiniging binnen uw zaak te organiseren, is een reinigingsplan essentieel.
Met dit document kunt u:

  • bepalen welke producten moeten worden gebruikt, hoe ze moeten worden gebruikt en welke voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen
  • de reinigingsfrequenties voor elke ruimte en uitrusting bepalen
  • de uitgevoerde taken registreren (wettelijke verplichting)
  • uw personeel informeren

Wat is Reinigen?

Reinigen bestaat uit het verwijderen van zichtbaar of onzichtbaar vuil van een bepaald oppervlak, en is essentieel om de voedselveiligheid te garanderen. Voor alle reinigings- en desinfectieproducten is het belangrijk om de concentratie en werkingstijd in acht te nemen.

Wat is ontsmetten?

Belangrijk is ook dat na het reinigen uw werkoppervlakken en materiaal steeds worden gedesinfecteerd.
Door ontsmetting worden micro-organismen gedood. Desinfectie wordt altijd voorafgegaan door een grondige reiniging. Sommige producten kunnen tegelijkertijd reinigen en ontsmetten.

Alle ontsmettingsmiddelen (biociden) die in de voedingssector worden gebruikt, moeten een toelatingsnummer hebben van de Belgische autoriteiten.

 

Welke ruimte reinig ik met welk product?
Hier vindt u een handig overzicht.

 De reiniging dient tevens te worden geregistreerd. Hier vindt u alvast een algemeen registratiedocument dat u kunt downloaden en aanpassen aan uw behoeften.