WERELDWIJNEN

chile-overview

Wereldwijnen worden geproduceerd buiten de traditionele wijnstreken van Europa en het Midden-Oosten, meer bepaald in Zuid-Amerika. Wereldwijnen brengen toetsen van frisheid, vernieuwing en een internationale uitstraling. Chili is een grote, prestigieuze producent van wereldwijnen. Het warme klimaat, dat beïnvloed wordt door het kust- en het Andesgebergte, maakt het land ideaal voor de wijnbouw. Wijnmaker Carlos Gatica van het huis Santa Rita vat het perfect samen: “Chili is een land waar de omstandigheden om wijn te verbouwen ideaal zijn: goede gronden, gunstige temperaturen en natuurlijk ook mensen ervaren in de wijnbouw.” Deze uitmuntende omstandigheden vinden we terug in de Wijn van het Jaar. 


TERROIR 

  • Chileens terroir 

De groei van wijnstokken is erg onderhevig aan klimatologische omstandigheden en elke omgeving bepaalt dan ook hoe de druiven zich ontwikkelen. Chili bezit een uniek terroir dat uiterst geschikt is voor de wijnbouw. De druiven die gebruikt zijn voor de Wijn van het Jaar, de Cavanza, zijn afkomstig van de Rapel- en Aconcagua-valleien.

  • De gronden van Santa Rita

De wijngaarden van Santa Rita liggen aan het kust- en het Andesgebergte en halen voordeel uit de verschillende klimatologische kenmerken en gronden. Het wijnhuis gebruikt druivensoorten die geteeld zijn op slibgronden aan de voet van het Andesgebergte en bij het kustgebergte. De slib- en kleibodems bij het kustgebergte zijn zuiver, ouder en zwaarder en daarom uiterst geschikt voor de wijnbouw. In Chileense wijngaarden komt verder ook geen druifluis voor, een vervelend insect dat vaak de wijnstokken beschadigt.


  • Chileens landschap 

terroir

CHILEENS KLIMAAT

  • Ideaal klimaat voor de wijnbouw

Dankzij het warme mediterrane klimaat, is centraal Chili zowel geschikt voor de teelt van witte als van rode druiven. De chardonnay-druif gedijt het best bij lage temperaturen, terwijl de cabernet sauvignon-druif om een iets warmer klimaat vraagt.

  • Witte en rode druiven 

Dicht bij het kustgebergte zorgt een frisse zeebries voor koelere temperaturen die de witte druiven helpen groeien. De cabernet sauvignon-druiven daarentegen groeien beter bij warmere temperaturen. Het kustgebergte fungeert als buffer voor de wijngaarden tussen het kust- en het Andesgebergte, waardoor de temperaturen er milder zijn en er perfecte omstandigheden worden gecreëerd voor het telen van rode druiven. Dit komt ook ten goede aan de Cavanza rosé, die gemaakt is van cabernet sauvignon- en syrah-druiven.


  • Rijpe druiven

climate

INTERVIEW MET CARLOS GATICA: IDEALE WIJNBOUWOMSTANDIGHEDEN IN CHILI 

METRO:

Op welke manier beïnvloedt de Chileense omgeving de druiven en dus ook de wijn? 

Carlos Gatica:
Wijnstokken hebben de neiging goed te groeien in extreme, tropische omstandigheden. Ze groeien, bloeien en brengen vruchten voort en in verschillende omgevingen gaan ze zich ook verschillend ontwikkelen. Ruimer bekeken, is het zelfs zo dat elke specifieke situatie de wijnstokken blootstelt aan andere omstandigheden waardoor ze op een verschillende manier kunnen groeien. De wijnstokken kunnen takken van verschillende formaten voortbrengen en het zonlicht varieert in die mate dat hun oriëntatie naar het licht als dusdanig ook verschillend is. Daarnaast heb je ook nog de aspecten water, hoeveelheid regen, aantal wortels. Door al die verschillende aspecten bekom je uiteindelijk een uniek terroir en verkrijg je tot op zekere hoogte verschillende smaken en aroma’s.

METRO:

Is de druivenplant een gevoelige plant? 

Carlos Gatica:
Het is een zeer rustieke plant. Als je de wijnstokken blootstelt aan de juiste klimatologische omstandigheden én je kunt hun groei controleren, dan zul je bepaalde karakteristieken terugvinden in de wijn die het resultaat zijn van die specifieke weersomstandigheden. 

METRO:

Hoe bepaal je welke gronden in jouw regio het meest geschikt zijn voor wijnbouw? 

Carlos Gatica:
Je hebt ten eerste een arme bodem nodig die je toelaat de groei te controleren. In Chili vinden we zo’n gronden terug aan de voet van het Andesgebergte of aan het kustgebergte. Om dan het juiste gebied te vinden, moet je het perfecte klimaat vinden. Wil je witte druiven telen, dan moet je richting Grote Oceaan gaan, waar het klimaat koeler is, en dat is nodig om alle aroma’s en de aciditeit van de wijnstokken te behouden. Voor rode druiven moet je eerder richting Andesgebergte gaan, waar het wat warmer is. Ten slotte is er ook nog gematigde neerslag nodig opdat alles goed rijp zou zijn tegen de oogsttijd.

METRO:

Wanneer je Chileense wijn proeft, kun je dan iets vertellen over de grond en het terroir? 

Carlos Gatica:
Wanneer je veel wijn drinkt en proeft, kun je op zijn minst zeggen over welke grond het gaat. Zonnige bodems produceren meestal sterke doch weinig geconcentreerde wijnen. Volle gronden daarentegen produceren meer geconcentreerde wijnen. Als je goed getraind bent, kun je bij het drinken van een wijn zelfs zeggen in welke omgeving de wijn is geproduceerd. Het is ook belangrijk te weten hoe lang je een wijn kunt bewaren. De Cavanza cabernet sauvignon heeft bijvoorbeeld een bewaarpotentieel van 3 tot 5 jaar.

METRO:

Kun je zeggen dat je Chili echt proeft? 

Carlos Gatica:
Ja, ik denk het wel.