Wijn van het jaar 2019

METRO STELT TROTS ZIJN WIJN VAN HET JAAR 2019 VOOR: BORGOBRUNO, TOSCANE

Deze wijn weerspiegelt de unieke natuur en het landschap van Toscane.
Maar hij staat evengoed synoniem voor de Toscaanse manier van leven – genieten met aandacht voor wat écht belangrijk is:
het landschap, de zon, de mensen en het eten. Borgobruno vertegenwoordigt als geen ander deze levensstijl en een regio die alles in huis heeft om schitterende wijnen op te leveren. Dompel uzelf onder in dit prachtige verhaal en kom alles te weten
over onze WIJN VAN HET JAAR!

 

Wine of the year Quality seal

 

HET SELECTIEPROCES VAN METRO

Elk jaar opnieuw gaan de wijnexperts van METRO op zoek naar een geschikte partner om de WIJN VAN HET JAAR te maken. Onze experts bepalen welke geografische regio het meest in aanmerking komt en zoeken vervolgens een wijnproducent met een uitmuntend palmares. Ze proeven honderden wijnen voor ze hun definitieve selectie maken. Als de partner eenmaal is geselecteerd, creëren de experts van METRO een unieke blend voor de WIJN VAN HET JAAR.

Het resultaat krijgt een bijzonder zegel dat het vakmanschap van METRO in de kijker zet. Het geeft aan dat de wijn werd uitgeroepen tot WIJN VAN HET JAAR en exclusief verkrijgbaar is bij METRO.
Borgobruno – red

BORGOBRUNO – ROOD 0,75

Regio Toscane 
Alcoholpercentage 13.5% 
Druiven 85% Sangiovese,
10% Merlot, 5% Syrah 
Wijnoogst 2016

 

 

 

Borgobruno - rosé

BORGOBRUNO - ROSÉ 0,75l

Regio Toscane 
Alcoholpercentage 12.5% 
Druiven 90% Sangiovese, 10% Syrah 
Wijnoogst 2018 
 

 

 

 

Borgobruno - white

BORGOBRUNO - WIT 0,75l

Regio Toscane 
Alcoholpercentage 12.5% 
Druiven 50% Traminer,
30% Trebbiano, 20% Viognier 
Wijnoogst 2018 

 

 

 

woty-nl_06

De Toscaanse regio die onze wijndruiven levert, staat bekend als de 'goudmijn van de wijn'. De rijke bodem, de ideale weersomstandigheden en de uitmuntende druivenvariëteiten vormen samen de perfecte basis voor schitterende wijnen. De familie Castellani probeert elk jaar het beste te halen uit de wijnstokken, de druiven en de buitengewone bodem die rijk is aan prehistorische fossielen. De naam 'Castellani' staat dan ook symbool voor wijnen die een van de rijkste wijnregio's ter wereld vertegenwoordigen.

 

Borgobruno – red

BORGOBRUNO - ROOD

Deze wijn kleurt intens robijnrood in het glas, met hier een daar een vleugje granaatrood. Dit is een uitstekende wijn met een aroma van kersen en donkere vruchten, aangevuld met een toets vanille. De evenwichtige, maar tegelijk unieke Toscaanse blend levert zachte en zijdeachtige tannines op, gevolgd door een lange en soepele afdronk die uitstekend past bij tal van gerechten. Kortom, een mooie en harmonieuze wijn.

 

 

 

 

"HET TERROIR IS ERG BELANGRIJK:
TOSCANE STAAT WERELDWIJD BEKEND OM ZIJN SCHITTERENDE WIJNEN."

BARTOLI GIANFILIPPO, EXPERT IN ITALIAANSE WIJNEN EN CATEGORY MANAGER

 

Castellani logo

De familie Castellani uit Toscane maakt er al vijf generaties lang een erezaak van om schitterende wijnen te produceren. De familie heeft meer dan honderd jaar wijnbouwervaring en respecteert al sinds het prille begin dezelfde filosofie: de kwaliteit van de wijn begint in de wijngaard. Voor de familie Castellani is dat een speciale bodem die rijk is aan eeuwenoude fossielen. Dankzij heel wat expertise, uitmuntende wijngaarden en een jarenlange en trouwe samenwerking met lokale wijnbouwers slaagt de familie er jaar na jaar in om schitterende wijnen te produceren. De WIJN VAN HET JAAR is dan ook een unieke mengeling van alles wat Toscane te bieden heeft.

BORGOBRUNO - ROSÉ

Deze wijn kleurt lichtroze in het glas en heeft een bijzonder frisse neus. Het intense, karakteristieke aroma is opgebouwd uit perzik en witte bloemen. De frisse smaak weerspiegelt een lichte toets van bessen. Het geheel mondt uit in een zuivere, evenwichtige afdronk. Kortom, een frisse Toscaanse roséwijn die elegantie uitstraalt.

 

 

 

 

Borgobruno - Rosé

"SPECIAAL VOOR ONZE KLANTEN SELECTEERDEN WE DE BESTE REGIO'S EN LEVERANCIERS MET DE INTERESSANTSTE WIJNEN."

BARTOLI GIANFILIPPO, EXPERT IN ITALIAANSE WIJNEN EN CATEGORY MANAGER

 

woty-nl_10

Bernard, stel jezelf even voor en vertel ons wat meer over wat je precies doet.  

Mijn naam is Bernard Filiol de Raimond en ik sta wereldwijd in voor het wijnbeheer bij METRO. In die functie ga ik op zoek naar de beste strategie die we op lange termijn kunnen implementeren om zo goed mogelijk te beantwoorden aan de behoeften van onze professionele klanten. Samen met mijn team sta ik elk MCC-land bij in de zoektocht naar wijnen met de beste prijs-kwaliteitverhouding, ongeacht de regio van herkomst. Momenteel beheren we over de hele wereld meer dan 120 gemeenschappelijke wijnprojecten, waaronder de WIJN VAN HET JAAR – een project dat loopt in 22 MCC-landen.

 

Doe je dit werk al lang?  

Ik ben intussen 12 jaar bezig met wijn. Maar ik heb al 21 jaar ervaring in management, aankoop en categoriebeheer bij METRO.

 

Hoe ben je in de wijnwereld terechtgekomen?  

Bij METRO France kreeg ik de kans om Category Manager te worden voor sterkedrank. Dat evolueerde naar sterkedrank en schuimwijn, en vervolgens naar wijn en schuimwijn. Zodra je gebeten bent door de wijnmicrobe, laat ze je nooit meer los.

 

Wanneer werd de eerste WIJN VAN HET JAAR geselecteerd?  

Dat was in 2008. Het ging toen om een wijn uit Argentinië die uitsluitend werd gemaakt met Malbec-druiven. We kwamen in totaal aan 20.000 flessen. Zoals je vast wel weet, rondde onze editie van 2018 de kaap van 1 miljoen flessen. Een mooie mijlpaal voor een tiende editie, niet?

 

Hoelang duurt het om een WIJN VAN HET JAAR te selecteren? Wanneer gaat het hele selectieproces van start?  

Eigenlijk is die selectie een voortdurende zoektocht van de meest ervaren wijnexperts die we tot het team van METRO Group mogen rekenen. We komen regelmatig samen en bespreken dan samen de verschillende 'kandidaten'.

 

Hoeveel landen bezoek je in die zoektocht naar DE wijn?  

Dit gaat – zoals gezegd – veel verder dan mezelf en mijn team. We werken met een gigantische gemeenschap van wijnexperts over de hele wereld, die jaarlijks duizenden wijnen proeven in tal van productieregio's.

 

Borgobruno - white

BORGOBRUNO - WIT

Deze wijn kleurt helder strogeel in het glas, met hier en daar een gouden gloed. De intense neus onthult een combinatie van witte bloemen met tropische vruchten. Het geheel is aangenaam zacht en fruitig in de mond, met een lekkere en evenwichtige smaak. Kortom, een sobere maar uitstekend geproduceerde wijn met een fijn en fruitrijk aroma.

 

  

 

 

"WE SELECTEERDEN DE WIJN MET HET GROOTSTE POTENTIEEL."

BARTOLI GIANFILIPPO, EXPERT IN ITALIAANSE WIJNEN EN CATEGORY MANAGER

 

woty-nl_12

Hoe zou je jezelf wijngewijs omschrijven?  

Ik zou mezelf vergelijken met een spumante. Een uitgebreid aroma van bloemen en fruit – met name wit fruit.

 

Wanneer voelde je voor het eerst die liefde voor wijn?

Ik werd verliefd op wijn en alles wat ermee te maken heeft tijdens mijn eerste bezoek aan VinItaly, de grootste wijnbeurs in Italië.

 

Is je wijnproeftalent een gave, zoals een goede zangstem?

Dat denk ik niet – ik ben ook alles behalve toonvast. Ik heb mezelf hier gewoon in getraind.

 

Op welke manier geniet je zelf van een glas wijn? Bij de maaltijd, een glas alleen, met vrienden?

Elke gelegenheid is goed, maar ik associeer wijn toch vooral met gezelligheid. Een avond met vrienden en lekker eten thuis of op restaurant – dat is de perfecte match!

 

Moet je veel weten over wijn om er ten volle van te kunnen genieten?

Een expert haalt uiteraard meteen alle nuances uit een wijn, maar we kunnen die ook zo beschrijven dat iedereen ze zelf kan ontdekken.

 

Waarom is wijn volgens jou uitgegroeid tot een luxeproduct?

De kwaliteit van wijn is de laatste decennia sterk verbeterd, terwijl er minder wordt geconsumeerd. We drinken heel wat minder wijn, maar wel van veel betere kwaliteit. Helaas is de gemiddelde wijnprijs in tal van landen gestegen.

 

Hoe selecteer je een WIJN VAN HET JAAR?

We vertrekken doorgaans vanuit een wijntrend, maar voor de WIJN VAN HET JAAR is vooral de regio het uitgangspunt.

 

Aan welke eisen moet een WIJN VAN HET JAAR voldoen?

De WIJN VAN HET JAAR moet zijn regio van herkomst ten volle weerspiegelen.

 

Salute